Wat hebben onbekende micro-organismen ons te bieden?

Shewanella oneidensis-bacteriën met elektriciteit geleidende eiwitdraden

Shewanella oneidensis -bacteriën met geleidende eiwitdraden. Die vormen een elektrisch circuit om te ‘ademhalen’ (afb: Science)

Microbioom is een term die zoiets als micro-organismehuishouding betekent. Darmflora komt in de buurt, maar dan mis je toch wat. Microbioom zou je natuurlijk ook voor de uitgebreide wereld van micro-organismen kunnen lezen, de micro-wereld. Daar weten we erg weinig van. Nou hebben zo’n 50 onderzoekers op dit terrein de handen ineen geslagen en een heus microbioomconsortium (UMIC) opgericht. Meteen vliegen er allerlei modieuze en nietzeggende termen in het rond als doorbraak, medicijnen, milieubeheer en duurzame energie. Want ja, de wereld van de micro-organismen leren kennen moet natuurlijk wel wat opleveren. Wetenschap ter bevrediging van nieuwsgierigheid is zo 20ste-eeuws…

Als we het over micro-organismen hebben dan hebben we het over bacteriën, archaea, virussen en schimmels. Die micro-organismen vormen de onderste laag van de evolutie, zou je kunnen zeggen, maar nog steeds hebben die kleine ‘beestjes’ veel invloed op elkaar en de (levende) wereld om ze heen. De laatste jaren wordt steeds meer bekend van de grote invloed van onze darmflora op onze gezondheid en zelfs op het functioneren van onze hersens. De onderzoekers noemen drie belangrijke thema’s: het ontdekken van de genetische en chemische eigenaardigheden (of misschien is vaardigheden een beter woord),  het ontwikkelen van beeldtechnieken om complexe micro-samenlevingen te bestuderen, en het bouwen van modellen (wiskunde dus). Dat klinkt niet zo heel spannend, maar de voorspelling dat het beter bestuderen van de microwereld ons voor vele verrassingen zal stellen lijkt niet al te gewaagd.

Bron: eScience News

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.