Winterspelen bedreigd door aardopwarming

Winterspelen

Links de zes ‘overblijvers’

Slechts zes van de steden die ooit de Winterspelen huisvestten zou koud genoeg zijn om tegen het eind van deze eeuw weer in aanmerking te komen als gaststad. Zelfs als de schattingen van de aardopwarming aan de voorzichtige kant worden gehouden, komt nog maar 11 van de 19 steden waar de Winterspelen ooit gehouden zijn in aanmerking, zo hebben Canadese en Oostenrijkse onderzoekers becijferd. “De Winterspelen als eerbetoon aan de wintersporten komen steeds meer in gevaar”, zegt onderzoeker Daniel Scott van de Canadese universiteit van Waterloo.
Volgens de onderzoekers zijn olympische wintersteden zoals Squaw Valley (VS), Garmisch Partenkirchen (D), Vancouver (Can) en Sotsji (Rus) halfweg deze eeuw niet koud genoeg meer. Bij een verdere opwarming in de tweede helft, zouden nog maar zes steden overblijven die ooit de winterspelen organiseerden. De zes overblijvers zijn Sapporo (Jap), Salt Lake City (VS), Sankt Moritz (Zwi), Cortina d’Ampezzo (It), Calgary (Can) en Albertville (F). De gemiddelde temperatuur overdag in februari op de Winterspelen is steeds verder opgelopen: van 0,4°C in de spelen tussen 1920 en 1950, via 3,1°C tussen 1960 en 1990 tot 7,8°C in de 21ste eeuw. “Het zou nu moeilijk zijn de diverse olympische programma’s op natuurlijk sneeuw en ijs af te werken, zoals in het begin van de Spelen”, zegt Robert Steiger van het Management Center Innsbruck. Steeds vaker komt de techniek dan ook te hulp om de winterspelen mogelijk te maken. Schaatsen gebeurt al lang op kunstijs, sneeuw komt vaak uit de sneeuwmachines en ook bobbers suizen via een kunstijsbaan naar beneden.
“Daar zitten grenzen aan”, zegt Scott. “Midden deze eeuw zullen deze grenzen in sommige voormalige olympische wintersteden worden overschreden.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.