Klimaatmodellen lijken het goed te doen

Aardopwarming 4De aardopwarming is in het begin van deze eeuw trager geweest dan voorspeld aan de hand van de klimaatmodellen, maar volgens onderzoekers van het Duitse Max Planck-instituut voor Meteorologie en de universiteit van Leeds ligt dat niet aan de modellen, maar aan toevallige omstandigheden.
Nog niet zo lang geleden beweerden notoire klimaatsceptici dat de klimaatmodellen die het internationale klimaatforum van de VN (IPCC) gebruikt, grote fouten bevatten. Inderdaad is de opwarming aan het begin van deze eeuw nagenoeg tot stilstand gekomen, maar het verschil tussen voorspelde en gemeten waarden heeft volgens de onderzoekers niets te maken met fouten in de modellen. Dat zou  onomstotelijk zijn bewezen door deze statistische analyse van Jochem Marotzke van het Max Planck-instituut en Piers Forster van de universiteit van Leeds (GB). Ook zou uit hun analyse zijn gerold dat de modellen de aardopwarming niet overschatten. De aardopwarming zal aan het eind van deze eeuw, zo is nog steeds de verwachting, voor grote problemen kunnen zorgen, als de wereldgemeenschap niet besluit in te grijpen.
Het klimaat is een chaotisch en toevallig proces. Dat maakt voorspellen lastig. Vandaar ook de commotie over de recente vertraging in de opwarming. Sinds het begin van deze eeuw is de aarde 0,06°C opgewarmd, veel minder dan de 114 modellen die de IPCC gebruikt voorspelden, maar negen van de tien warmste jaren van de laatste, pakweg, 150 jaar vielen in deze eeuw. Marotzke en Forster zouden die afwijking van de trend nu hebben verklaard aan de hand van willekeurige fluctuaties van chaotische processen in het klimaatsysteem. Zij konden geen wezenlijke fouten in de modellen vinden en die zouden ook niet te ‘gevoelig’ zijn voor de stijging van de kooldioxideconcentratie in de atmosfeer. Marotzke: “Over het geheel genomen stemmen de gesimuleerde trends goed overeen met de waarnemingen.” De 114 modellen, vooral in combinatie, bleken  in de analyse van het tweetal goed te voldoen als ze vergeleken werden met de waargenomen temperaturen.  De klimatologen zullen de uitkomst van de analyse zowel verwelkomen als ‘verafschuwen’. De modellen blijken adekwaat als het over de grote trend gaat, maar zijn kennelijk niet in staat afwijkingen te voorspellen. Toeval laat zich niet vangen in betere klimaatmodellen.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.