“Er is geen snelle oplossing voor klimaatprobleem”

Aardopwarminglanden

Op dit (slechte) plaatje is goed te zien dat West-Europa en de VS het meeste boter op hun klimaathoofd hebben. Japan is, zijn geluk, weggevallen.

Als we de klimaatopwarming willen stoppen, dan zullen we echt de uitstoot van koolstofdioxide moeten terugdringen. Het terugdringen van de emissies van andere broeikasgassen als methaan biedt (te) weinig soelaas, valt te lezen in het syntheserapport van het IASA in Laxenburg. Het resultaat is na een week vergaderen tussen vertegenwoordigers van meer dan honderd landen onderschreven.

Het rapport is een synthese van drie studies over de wetenschap, de invloed en de terugdringing van de aardopwarming van de afgelopen 14 maanden. Het bevat geen nieuwe gegevens, maar het benadrukt nog maar eens de noodzaak maatregelen te treffen om onheil te voorkomen. De conclusies zijn het resultaat van een week lang vergaderen in Kopenhagen, waar meer dan 100 landen waren vertegenwoordigd.
De kooldioxideuitstoot zal gauw terug moeten en zou tegen het eind van deze eeuw nul moeten zijn. Volgens het wetenschapsrapport uit 2013, mag de uitstoot maximaal  2,9 biljoen ton bedragen om een kans van 66% te hebben onder de twee graden stijging te blijven, maar aan het eind van 2011 was er al 2 biljoen ton CO2 uitgestoten. Het enige alternatief voor het terugdringen van de kooldioxide-emissies is het opslaan van miljarden ton CO2. “We zitten nu niet op dat schema”, zegt  Ottmar Edenhofer van het Duitse klimaatinstituut in Potsdam. “Hoe langer we wachten hoe groter de risico’s.”

Volgens sommigen zijn er alternatieven. Kooldioxide is niet het enige broeikasgas. Vooral de VS en de milieuorganisatie van de VN hebben gepleit voor het terugdringen van de uitstoot van methaan en roet als effectief alternatief om de aardopwarming binnen de perken te houden, maar deze studie, die onafhankelijk van het IPCC-rapport is uitgebracht door het instituut voor toegepaste systeemanalyse in Laxenburg (Oostenrijk), stelt dat de mogelijkheden die twee-gradendoelstelling te halen via de reductie van de uitstoot van methaan en roet “grotelijks overschat” zijn. Het probleem is tweeledig. Omdat deze stoffen een veel kortere levensduur hebben in de atmosfeer (dagen in plaats van tientallen jaren), hopen ze ook niet op zoals COwaardoor ze minder effect hebben op de aardopwarming. Bovendien hebben deze stoffen dezelfde bronnen als de kooldioxide-uitstoot en een deel van het effect al is meegenomen in de berekeningen van de CO2-uitstoot, zodat dat een geval van rijk rekenen is. VN-chef Ban Ki-Moon stelde bij de presentatie dat de wetenschap gesproken heeft. “Er is geen onzekerheid. We moeten handelen en de tijd wordt krap.”

Bron: New Scientist

1 gedachte op ““Er is geen snelle oplossing voor klimaatprobleem”

  1. Pingback: Afvangen en opslaan kooldioxide zou goed te doen zijn - Geleerd uitschotGeleerd uitschot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.