Airbus gaat e-neus gebruiken voor explosieven, virussen e.d.

Koniku

Biologische sensoren van Koniku (afb: koniku.com)

Eind dit jaar zal vliegtuigbouwer Airbus een sensor testen die alarm moet slaan bij de detectie van bepaalde zoals explosieven. Het idee is die sensor ook in te richten voor het ontdekken van bepaalde virussen.45 jaar geleden zou er in Frankrijk een schandaal geweest zijn over vliegtuigen die olie in de bodem zouden kunnen ‘ruiken’. Nu heeft Airbus aangekondigd een reuksensor te ontwikkelen die gevaarlijke stoffen zou kunnen detecteren.
De sensor is gemaakt met e-neuzen van het Californische bedrijf Koniku. Het idee is dat in plaats van honden deze sensoren worden gebruikt bij het aan boord gaan van de passagiers met hun handbagage. Op de sensoren zouden levende neuronen het cruciale deel van de ontdekking voor hun rekening moeten nemen.
Het grote probleem met die sensoren is om de cellen ook in leven te houden. Daartoe zit elke cel in een soort ballonnetje waarin voedingsstoffen voor de cel zitten. De neuronensensoren zouden niet alleen bepaalde chemische verbindingen kunnen waarnemen, maar ook bepaalde ziektes kunnen thuisbrengen zoals borst- of prostaatkanker.

Coronavirus

Aangezien het coronavirus momenteel heftig in beeld is wil Airbus de detectie van dat enge virus ook maar even meenemen. Eind dit jaar zullen de eerste praktijkproeven met deze sensoren genomen worden.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.