Californiërs koelen woede op zelfbewegers

Robots aangevallen in Californië

Een bewakingsrobot van Knightscope

Het nieuwe autorijden is zonder bestuurder van vlees en bloed. Dat zou de verkeersveiligheid aanzienlijk verhogen, maar niet iedereen is daar blij mee. Of er is iets anders aan de hand, want uit Californië, die vrolijke, zonnige Amerikaanse staat, wordt gemeld dat zelfbewegers en andere robots door mensen zijn aangevallen.

Het zou in het wereldse San Francisco zijn gebeurd. Twee van de zes ongelukken die tot nu toe met zelfrijdende auto´s zijn in Californië zijn gemeld werden veroorzaakt door mensen die dat kennelijk met opzet deden, zo blijkt uit rapporten van de verkeerspolitie.
Op 10 januari rende een man in San Francisco de straat op, waar een zelfrijdende GM Cruise wachtte voor overstekende voetgangers. Volgens het rapport zou de man hebben staan schreeuwen en met zijn hele lijf de auto hebben geraakt. Niemand raakte gewond, maar het linkerachterlicht van de auto werd beschadigd.
Op 28 januari een paar blokken verderop stapte een taxichauffeur uit zijn auto en sloeg tegen de ruit van een GM Cruise. De wagen liep een kras op. In geen van beide gevallen werd de politie er bij geroepen.

Niet voor het eerst

Dat was niet voor het eerst dat inwoners van San Francisco robots aanvielen. In december moest een medewerker van een plaatselijk dierenasiel zijn beveiligingsrobot, een Knightscope, van de straat halen omdat omwonenden en daklozen klaagden dat die hen lastigviel.
De meeste klagers hadden bezwaar tegen de aanwezigheid van de robot, maar een van de klagers gooide een zeil over de robot, duwde hem (?) omver en smeerde barbecuesaus op de sensoren. In april werd een man in kennelijk staat gearresteerd, die in Mountain View, de stad van Google, een robot had aangevallen en omgegooid.
In San Francisco is inmiddels in de gemeenteregelgeving opgenomen dat het aantal bezorgrobots binnen de perken blijft. Ook is er al, met weinig succes overigens, gepleit voor een belasting die moet worden betaald als robots baantjes van mensen overnemen.
“Niet iedere innovatie helemaal geweldig voor de hele maatschappij”, zegt gemeentemedewerker Norman Yee, die zich heeft beziggehouden met de regelgeving.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.