Binnen vijf jaar overschrijden we de 1,5°C-grens

Aardopwarming 2014-2018

Aardopwarming tussen 2014 en 2018. De aardopwarming is het grootst in het Noordpoolgebied (afb: NASA)

In december 2015 hebben vrijwel alle landen in de wereld afgesproken om maatregelen te nemen opdat de gemiddelde aardtemperatuur met niet meer dan 2°C zal stijgen boven het preïndustriële gemiddelde en liefst niet meer dan 1,5°C. Dat laatste lijken we al te kunnen vergeten. De weerorganisatie van de Verenigde Naties WMO denkt dat we die grens binnen vijf jaar al hebben overschreden. Veel landen vertonen nog steeds weinig neiging de aardopwarming als ernstig probleem te zien.
Volgens klimaatonderzoekers is de gemiddelde temperatuur nu al minstens 1°C hoger dan voor het industriêle tijdperk eind negentiende eeuw (1850 tot 1900). Volgens het weerkundig instituut van de VN in Genève is de kans 70% dat ergens tussen 2020 en 2024 die 1,5°C-grens wordt overschreden. In die periode zullen de temperaturen tussen de 0,95 en 1,59°C hoger zijn dan in het voorindustrieel tijdperk.
De voorspelling is gebaseerd op uitkomsten van diverse langetermijnrekenmodellen. Volgens WMO-chef Petteri Taalas toont deze studie aan voor welke gigantische uitdagingen de landen staan om de afgesproken doelstellingen te halen.

In de voorspellingen is geen rekening gehouden met de invloed van de wereldwijde coronacrisis. Taals: “De gevolgen daarvan komen niet in de plaats van een duurzame en gecoördineerde klimaatactie. Vanwege de lange verblijftijd van CO2 in de atmosfeer zal de invloed van de verminderde uitstoot tijdens de coronacrisis naar verwachting niet leiden tot vermindering van de concentraties in de atmosfeer.”

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.