Nieuwe medicijnen duurder maar niet beter

Farmaceutische onderzoekNieuwe medicijnen blijken volgens een onderzoek van de Duitse ziektekostenverzekeraar TK  duurder maar slechts zelden beter. TK onderzocht twintig medicijnen in 2012 nieuw op de markt waren gekomen. Slechts een daarvan werd positief beoordeeld, maar voor een hoge prijs: zelboraf dat wordt gebruikt bij bepaalde vormen van huidkanker. Het onderzoek richt zich op Duitsland, maar er is weinig reden om aan te nemen dat dat in Nederland of België anders is.
Twaalf van de twintig onderzochte middelen kreeg rood te zien, zeven oranje en dus maar een groen. Desalniettemin komt meer dan de helft van die geneesmiddelen al voor in medische richtlijnen, waar veel artsen op varen. Negen van de twintig middelen is gericht op kanker. Bij slechts 12 van de 20 werden de extra effecten van de nieuw toegelaten producten ook daadwerkelijk geheel bewaarheid, stelt het rapport.
“De innovatie richt zich op de verkeerde terreinen”, zegt TK-baas Jens Baas. “In plaats van nieuwe antibiotica mikken de farmabedrijven vooral op die middelen dien het meeste opbrengen.” Op de lijst komt wel het antibioticum ceftarolinfosamil voor dat in de strijd geworpen wordt tegen de de multiresistente Staphilococcus aureus (MRSA), maar de onderzoekers onder aanvoering van gezondheidsdeskundige Gerd Glaeske waren niet positief over dit middel. Het is een antibioticum uit de bekende ‘familie’ cefalosporine; niks nieuws, dus, maar een variatie op een bekend thema.
De farmabedrijven maken de meeste omzet met kankermiddelen. De vorige jaren behoorde in Duitsland al een kwart tot eenderde van de nieuw toegelaten middelen tot deze categorie. In het rapport wordt aan de hand van het middek vemurafenib de kostenkwestie besproken. Het middel zou beter werken dan andere medicijnen tegen zwarte huidkanker (melanoom). Het wordt aan patiënten gegeven die niet meer geopereerd kunnen worden of waar reeds uitzaaiingen bij zijn geconstateerd. Met dat middel leven patiënten krap vier maanden langer dan met het vergelijkbare middel dacarbazine (13,2 maanden in plaats van 9,6). Genezing is niet mogelijk en ook de levenskwaliteit van de patiënt is niet beter dan met het alternatief. Een therapie met Dacarbazin kost 4000 euro, met vemurafenib 100 000. Die ontwikkeling baant het pad voor nog duurdere medicijnen, denkt TK.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.