Het is wetenschappelijk bewezen: we koken de rijst verkeerd

Rijstbouw China

Rijstbouw

Het is wetenschappelijk aangetoond en dan zal het wel kloppen. Ik moet hier een waarschuwing afgeven: iets kan een resultaat van proefnemingen zijn, maar als die proefnemingen om wat voor een reden of oorzaak niet deugen, dan deugt het resultaat ook niet. Goed met deze waarschuwing ga ik jullie vertellen dat het wetenschappelijk is aangetoond dat we de rijst verkeerd koken. Zoals wij dat normaal doen krijgen we de maximale hoeveelheid arseen binnen, dat kennelijk altijd in rijst aanwezig is.  Onderaan het goede recept.

Rijst in wat water gooien en laten uitkoken, veel simpeler kan koken niet zijn, maar dat blijkt helemaal verkeerd te zijn, zelfs schadelijk voor de gezondheid. Omdat veel rijst arseen bevat, is het niet voldoende om rijst gewoon te laten uitkoken. Deze kookmethode zou op lange termijn namelijk kanker, suikerziekte of hartkwalen kunnen veroorzaken. Dan moet je waarschijnlijk wel een hoop rijst eten.
Onderzoekers van de universiteit van Belfast hebben voor het BBC-programma ‘Trust me, I’m a Doctor’ verschillende bereidingswijzen voor rijst getest. Ze stelden vast dat een vaak gebruikte bereidingswijze heel schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Veel rijst bevat namelijk arseen, omdat rijstplanten dat giftige element kennelijk lustig opnemen uit de verontreinigde bodem. Met een foute kookwijze, blijft er onrustwekkend veel arseen in de rijst achter.

Onderzoeker Andy Meharg probeerde eerst de meest gangbare bereidingswijze uit: één kopje rijst laten uitkoken in twee kopjes water. Hij stelde vast dat het arseenniveau in de rijst daardoor nauwelijks daalt. De tweede bereidingswijze, één kopje rijst laten uitkoken in vijf kopjes water, halveerde al meteen het arseengehalte. De derde methode bleek uiteindelijk de beste: laat de rijst eerst een nacht weken in water. Op die manier verminder je het arseengehalte in de rijst met 80%.
Zo kook je veilig

1. Laat de rijst een nachtje weken
2. Spoel de rijst tot het troebele water helder wordt
3. Zeef de rijst
4. Doe de rijst in een kom met vijf keer zoveel water als rijst
5. Kook op een laag vuurtje
6. Laat de rijst een kwartier sudderen
7. Smakelijk!

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.