“We zijn alleen in het heelal”

Enrico Fermi

Fermi: Waarom hebben we nog nooit iets van buitenaardsen vernomen? (afb: WikiMedia Commons)

Onderzoekers van het Toekomst van de mensheid-instituut van de universiteit van Oxford hebben alles eens op een rijtje gezet en zijn tot de conclusie gekomen dat er een grote kans is dat er geen ander intelligent leven in het heelal is dan de mens. Ze keken dan naar het aantal sterren en de mogelijkheid dat die planeten om zich heen hebben, de kans op vloeibaar water op die planeten, de kans dat er daar spontaan leven ontstaat, de kans dat dat intelligent is (wat dat ook moge wezen), de kans dat hun bestaan overlapt met die van de mens(heid) enz. Dan gaan die Oxfordse geleerden er kennelijk van uit dat er alleen leven dat we op aarde kennen mogelijk is.

Er zijn zo’n tweebiljoen melkwegen. Het kan toch niet waar zijn dat daar nergens leven is ontstaan dat zich vervolgens heeft geevolueerd tot intelligente wezens? Maar waarom horen we dan niks van ze, vroeg de Italiaanse geleerde Enrico Fermi zich af. Dat lijkt me een nogal na├»eve vraag. Misschien gebruiken die buitenaardsen wel een communicatietechniek die we helemaal niet kennen en dan wil ik nog niet eens over de mogelijkheid praten dat er meer dimensies bestaan dan de bekende vier (drie voor de ruimte en een voor de tijd).
Volgens de Oxfordse mensheiddeskundigen laten mensen zich te snel imponeren door de grote aantallen sterren, maar de waarschijnlijkheden van al die factoren die een rol spelen bij het ontstaan van intelligent leven zijn zo klein dat ze tot de conclusie komen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat er zich nog ander intelligent leven bevindt in het waarneembare heelal (daar zit natuurlijk ook een beperking in). De kans dat we alleen zijn schatten ze tussen de 39 en 85% (er zitten nogal wat onzekerheden in de verschillende factoren). Helemaal uitsluiten kunnen ze de mogelijkheid van buitenaards intelligent leven dus niet.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.