De ontwerpen van Leonardo da Vinci in het echt (?)

Dassault in Frankrijk heeft via zijn platform 3DExperience lab mensen uitgedaagd de ontwerpen van Leonardo da Vinci in 3d te maken. dat heeft geleid tot verbluffende resultaten van honderden deelnemers. Sommige deelnemers willen hun 3d-ontwerp ook in het echt maken.Steeds meer bedrijven schijnen gebruik te maken van het innovatievermogen van het grote publiek. Dat scheelt in de ontwikkelingskosten en zou de innovatie (kunnen) versnellen. Dat doen die bedrijven door Willies Wortels en andere slimmeriken middelen beschikbaar te stellen om een bepaald doel te bereiken.
Dassault, onder meer fabrikant van (oorlogs)vliegtuigen, lijkt hierin een stapje verder te zijn gegaan. Sedert 2015 doet het bedrijf aan ‘open samenwerking’. Met hun ‘ervaringslab’ heeft het bedrijf nu zo’n 34 projecten opgezet op allerlei terrein. Daarbij kunnen, onder meer, zaken in 3d ‘gebouwd’ worden: van vliegtuigen, auto’s en droons, tot windturbines en moleculen. En dus ook de ontwerpen van Da Vinci, vooral om die manier van samenwerken populairder te maken.
Da Vinci schijnt zo’n 15 000 schetsen en ontwerpen te hebben gemaakt. “Hij is een beetje onze mentor bij Dassault Systèmes”, zegt zegt hoofd innovatie bij dat bedrijf Frédéric Vacher.

Da Vinci-codex

Dassault heeft de deelnemers aan het project de zogeheten Da Vinci-codex ter beschikking gesteld, zodat die hun keus konden maken om een ontwerp in 3d te maken (nog steeds virtueel). Alain Dugousset, ingenieur, was meteen verkocht voor het idee. “Ik zag een soort tank, die eigenlijk een boot was met een scheprad in het midden. Op de schetsen zie je bovenaan twee krukken en ik vroeg me af wat daarvan het nut zou kunnen zijn. Ik bedacht toen dat dat was  om het platform te draaien, om van richting te veranderen. Ik heb alles gemodelleerd met het programma CATIA en zag dat het werkte.” Hij denkt er nu aan het vaartuig ook echt te gaan maken.

De Amerikaan Charles Ridley is 69 en heeft zijn leven lang voor grote bedrijven in de robotica gewerkt. Hij is voor meer ontwerpen gevallen, waaronder een soort vliegtuig met twee grote, gebogen vleugels. “Het heeft me vele uren gekost om te begrijpen hoe dat werkte. Sommige ontwerpen zijn niet erg gedetailleerd en doen een beroep op je verbeelding. Dat is een echte uitdaging.”
De Da Vinci-gemeenschap telt zo’n 3400 deelnemers, waarvan honderd leden zeer actief zijn. Er zit ook van alles tussen: van vakmensen en enthousiaste studenten tot gepensioneerde ingenieurs. Het merendeel gebruikt het ontwerpsysteem van Dassault Systèmes (CATIA en SolidWorks).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.