New York verliest klimaatzaak tegen Exxon Mobil

Letitia James, procureur-generaal van de staat New York

Procureur-generaal van New York Letitia James moest bakzeil halen (afb: Washington Times)

Een rechtbank in New York heeft het oliebedrijf Exxon Mobil niet schuldig verklaard aan misleiding van zijn aandeelhouders over de kosten van de aardopwarming. Het concern was voor de rechter gedaagd door de procureur-generaal van de staat New York. Na vier jaar onderzoek en miljoenen pagina’s aan documenten van Exxon Mobil-juristen en aanklager verklaarde de rechter dat misleiding niet afdoende bewezen is.
Uiteraard was het bedrijf in de wolken. “We hebben onze aandeelhouders adequate informatie verschaft over de risico’s van de klimaatverandering”, klinkt het wat zelfingenomen, terwijl de rechter alleen gesteld heeft dat bewuste misleiding niet is bewezen. De procureur-generaal Letitia James zag toch nog een lichtpunt in het vonnis. “Voor het eerst in de geschiedenis is Exxon Mobil gedwongen in het openbaar te antwoorden over interne beslissingen die beleggers hebben misleid. Ondanks de uitspraak zullen we doorgaan met het gevecht bedrijven aansprakelijk te stellen voor acties die de financiĆ«le gezondheid en veiligheid van Amerikanen in gevaar brengen en we zullen doorgaan met de strijd tegen klimaatverandering.”
Heel kinderachtig en schijnheilig klaagt Exxon Mobil over de ‘miljoenen’ aan publiek geld die verspild zouden zijn, terwijl de klimaatverandering daarbij niet minder wordt. “Exxon Mobil zal doorgaan met investeren in doorbraaktechnologieĆ«n om de uitstoot te verminderen terwijl we voldoen aan de groeiende vraag naar energie”, klinkt het stoer. Onmiddellijk alle fossiele brandstoffen in de ban doen, zou ik zeggen….

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.