Musk: We zullen cyborgs moeten worden om bij te blijven

Kunstmatige intelligentieWe zullen meer machine moeten worden, cyborgs, om de machines bij te kunnen houden, stelde Egon Musk, baas van Tesla en SpaceX en man die regelmatig waarschuwt voor de gevolgen van steeds slimmere machines.  Hij is ook (mede)financier van openAI, een onderzoeksinstituut die probeert uit te vinden hoe mensen in de race kunnen blijven met de zelfgeschapen concurrent.

Musk hield een lezing op een congres in Dubai, waar hij breed uitweidde over het leven, het heelal en de tunnels die hij wil bouwen in steden. “Uiteindelijk zullen we waarschijnlijk een samengaan zien van biologische en digitale intelligentie”, zei hij. “Dat is een academische manier om te zeggen: Hé ma, je kinderen zullen opgroeien als halve robots.”
Musk denkt dat dat onvermijdelijk is. “Het gaat alleen maar om de bandbreedte, de verbindingssnelheid tussen je hersens en de digitale versie van jezelf.” Mensen worden, in zijn opinie, een met de technologie, willen ze de technologie nog bij kunnen houden. Het alternatief zou zijn dat de mens er niet meer toe doet en de wereld wordt overgenomen door kunstmatige intelligentie.

Snelheid

De technologie versnelt steeds, maar mensen kunnen dat niet. Natuurlijk is het idee van Musk niet nieuw. In veel sciencefictionboeken wordt met die symbiose (?) gespeeld en ook het technisch hoofd van Google, Ray Kurzweil, heeft daar al op gezinspeeld. Die gelooft dat als we eenmaal chips in onze hersens krijgen geïmplanteerd we als ‘goden’ zullen worden.
Musk zei dat het hem een kwelling was te denken over wat het leven in de toekomst zal betekenen. Hij denkt liever aan de reis naar Mars. “In een zeker opzicht zijn we al cyborgs.” We gebruiken computers, telefoons. “Als iemand dood gaat dan is zijn/haar digitale schaduw er nog.”

Het zal allemaal grote gevolgen voor de maatschappij hebben. Door de komst van de zelfsturende auto zullen er al heel wat mensen werkeloos worden. “We moeten nieuwe rollen bedenken voor die mensen. Dat is erg ontregelend en het gebeurt snel.”
Wat voor een rollen? Er is hier en daar al (of eigenlijk weer) sprake van een basisinkomen, maar moeten mensen betaald worden om niets te doen? Musk gaf daar geen antwoord op. Had ie misschien ook niet…

Bron: CNet

2 gedachten over “Musk: We zullen cyborgs moeten worden om bij te blijven

  1. Pingback: Elon Musk wil hersens met elektronica verbinden - Geleerd uitschotGeleerd uitschot

  2. Pingback: Elon Musk wil zich 'koppelen'aan een computer - Geleerd uitschotGeleerd uitschot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.