Moeten we in drie uur in Australië willen zijn?

LAPCAT-MR2 van de ESA

De LAPCAT-MR2, een hypersoon ideetje van de ESA (afb: esa)

Ik las dat de Europese Unie een project heeft om vliegtuigen te ontwikkelen die hoog in de stratosfeer(tussen de 10 en 17 km boven de aarde) kunnen vliegen: Stratofly. Opdat we, zeg, vanaf 2035 in drie uur naar Australië kunnen vliegen, roept het persbericht verheugd. Moeten we dat willen en ten koste van wat? Bevond zich in die stratosfeer niet de ozonlaag? Zou het niet beter zijn dat de EU en de EU-landen zich bezighoudenmet het redden van de aarde? Ik roep maar wat.

De polytechnische hogeschool van Turijn is de projectleider. Daarnaast doen, onder meer, ook het NLR in Nederland en het Von Karmaninstituut in België mee aan het project. We hebben het hier niet over supersonisch maar hypersonisch. Vliegtuigen in de atmosfeer zullen zo’n acht keer sneller gaan dan het geluid, zo is het idee. Om er nog een ‘milieuvriendelijk’ geurtje aan te geven zullen de hypersone vliegtuigen vliegen op waterstof.

Over het milieu en de, mogelijke, vernietiging van de ozonlaag wordt eventjes gesproken, in het laatste zinnetje. Mensen willen vliegen en daarom zal er gevlogen worden, wat de ozonlaag of het klimaat daarvan ook mogen ondervinden, is de redenering bij dit project. Afschieten, dunkt me.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.