Melk moet, maar dan wel grasmelk

Grasmelkkoeien

Grasmelk zou gezonder zijn… (afb: WUR)

Melk moet, is ons met de paplepel ingegeven. Tegenwoordig hebben voedingsdeskundigen bedenkingen bij die ‘wet’, maar als je dan toch melk drinkt, dan is het goed op de afkomst te letten. Grasmelk, zo blijkt uit een onderzoek van Bradley Heins van de universiteit van Minnesota in de VS en medeonderzoekers, heeft duidelijk meer (tot 147%) mega-3-vetzuren dan melkkoeien die krachtvoer krijgen. Ook bevat grasmelk meer andere gezonde bestanddelen zoals linolzuur, volgens de onderzoekers.
Het onderzoek toonde aan dat, niet heel verrassend, het voer dat de koeien krijgen invloed heeft op de verhouding van omega-3– en omega-6-vetzuren. Melk van koeien die alleen maar rauwvoer eten zoals gras, hooi en kuilgras bevat duidelijk meer gezonde (voor hart en bloedvaten) omega-3-vetzuren dan koeien die daarnaast ook krachtvoer en granen nuttigen. Deze gezonde (onverzadigde) vetzuren komen vooral voor in vis, avocado’s, bepaalde plantaardige oliën en noten.
Omgea-6-vetzuren zijn er chemisch nauw aan verwant. Die komen vooral voor in rood vlees en melkproducten. Die zijn ook goed voor de gezondheid, maar alleen dan als ze in de juiste verhouding met omega-3-vetzuren worden opgenomen. Voedingsdeskundigen zeggen tegenwoordig dat je maximaal twee tot vijf maal meer (een flinke marge; as) omega-6= dan omega-3-vetzuren mag eten.

De onderzoekers bekeken drie jaar lang zo’n 1160 melkmonsters bij melkveehouders met verschillende voederstrategieën. De conventionele boeren gaven hun vee voor bijna de helft krachtvoer in de vorm van graan of soja. Bioboeren lieten hun koeien in hoofdzaak (80%) rauwvoer eten zoals gras, hooi en kuilgras (aangevuld met krachtvoer) en de grasboeren lieten hun koeien alleen rauwvoer eten

Plus 147%

Uit de analyses van de monsters bleek dat er duidelijke verschillen waren. Grasmelk bevatte gemiddeld zo’n 145% meer omega-3-vetzuren dan melk van conventionele krachtvoerkoeien: 0,05 g per 100 g in plaats van 0,02 g. Tegelijkertijd bevatte grasmelk zo’n 50% minder omega-6-vetzuren dan de krachtvoermelk. Ook bevatte grasmelk twee keer zoveel linolzuur (een omega-6-vetzuur). De melk van de 80%-boeren lag daar ergens tussenin.
Daarmee zou grasmelk een duidelijk betere verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren hebben dan de krachtvoermelk. Bij die laatste lag te verhouding tussen 6 en 3 op 5,7:1, bij grasmelk ongeveer op 1:1. Volgens medeonderzoeker Charles Benbrook is dat de perfecte verhouding. “Dat kan helpen melkproducten gezonder te maken en daarmee consumenten te helpen het risico op hart- en vaatziektes te verminderen.”

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.