Eerste dode door zelfbeweger

Een zelfrijdende Uber-taxi

Uber doet al maanden proeven met zelfbewegers

De zelfbeweger, de auto zonder menselijke bestuurder, heeft zijn eerste dode veroorzaakt. In een voorstad van Phoenix (VS) kwam een taxi van Uber in botsing met een voetganger met voor de voetganger fatale gevolgen. Volgens de politie zou het slachtoffer, de 49-jarige Elaine Herzberg, met haar fiets buiten het zebrapad zijn overgestoken. Uber heeft onmiddellijk al zijn zelfbewegers aan de kant gezet.

Het bedrijf is al maanden bezig met proeven met de zelfrijdende auto’s. Wie schuld heeft aan het dodelijk ongeluk kan de politie nog niet zeggen. De Uber-taxi zou zo’n 65 km/u hebben gereden en kwam met de vrouw in botsing op het moment dat ze de weg overstak.

Veiligheid

Het nieuws is opmerkelijk aangezien voorstanders van de zelfbewegers beweren dat die de verkeersveiligheid zullen bevorderen, doordat de grootste risicofactor in het verkeer (de mens) daardoor wordt uitgeschakeld. We vinden het in Nederland nog steeds normaal dat er jaarlijks honderden doden in het verkeer vallen en vele duizenden (zwaar)gewonden, nogal eens met blijvend letsel. In Amerika komen er jaarlijks 40 000 mensen om in het verkeer.
Het dodelijk ongeluk zou wetgevers er nog eens op moeten wijzen dat niet alles goud is wat er blinkt met de zelfrijdende auto’s.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.