IJsverlies gletsjers niet meer te ‘verhelpen’

Rhône-gletsjer

De Rhône-gletsjer is de laatste zeven jaar aanzienlijk gekrompen

In Parijs hebben eind 2015 195 landen afgesproken maatregelen te nemen de aardopwarming onder de 2°C zo mogelijk 1,5°C te houden. Klimaatonderzoekers van de universiteit van Bremen en de universiteit van Innsbruck (Oos) hebben becijferd wat dat zou betekenen voor de gletsjers op de wereld. Volgens hen ziet dat er slecht uit. We zouden het punt dat die ijsmassa’s in gebergten zich nog kunnen herstellen al voorbij zijn.
“Het smelten van de gletsjers heeft een grote invloed op de stijging van het zeepeil”, stelt Georg Kaser. “In onze berekeningen hebben we alle belangrijke gletsjers in de wereld buiten Antarctica en Groenland meegenomen.”

Voor het ijsverlies van de gletsjers in de komende honderd jaar bleek het geen verschil uit te maken of de temperatuur 1,5°C of 2°C oploopt. “Ongeveer 36% van het gletsjerijs van nu zou ook smelten als er helemaal geen broeikasgassen werden uitgestoten”, zegt medeonderzoeker Ben Marzeion van de universiteit van Bremen. “Meer dan eenderde van het gletsjerijs kan ook met de meeste ambitieuze klimaatmaatregelen niet meer worden gered.”

Als we verder dan deze eeuw kijken dan maakt die 1,5°C of 2°C wel degelijk uit,stellen de onderzoekers. Kaser: “Gletsjers reageren langzaam op klimaatveranderingen. Als we, bijvoorbeeld, het huidige volume willen handhaven dan zouden we naar voorindustriẽle terugmoeten en dat is onmogelijk. Er zijn door de broeikasgasuitstoot veranderingen in gang gezet die niet meer te stoppen zijn. Dat betekent ook dat ons huidige gedrag invloed heeft op de lange termijn.”

15 kg ijs per kg CO2
Om de situatie wat aansprekender voor het gemene volk te maken hebben de onderzoekers wat cijfers paraat. Elke kilo CO2 die we uitstoten leidt op den lange duur tot een verlies van 15 kg aan gletsjerijs. Als je dat in autotermen vertaalt betekent dat de gemiddelde nieuwe auto maar 500 m hoeft te rijden om voldoende kooldioxide uit te stoten om 1 kg gletsjerijs te laten vervloeien, aldus de onderzoekers.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.