Overheden zijn bang voor bitmunten

bitcoindelven vreet energie

Je verdient bitcoins door ze te delven. Dat kost een hoop rekenkracht en dus energie… (afb: bitcoinmining.com)

Laat ik vooropstellen dat ik een groot voorstander ben van bitmunten (cryptomunten). Het fijne van het systeem ontgaat me, maar ik zie die virtuele munten als machtig wapen in de strijd tegen de weer rondgraaiende banken. Het ziet er naar uit dat allerlei landen, met dictatuur China voorop, die bitmunten de voet dwars willen zetten. Jaren geleden had de roemruchte Amerikaanse veiligheidsdienst NSA al oog op, met name, de bitcoins. Er zijn verhalen over het gigantische energie verbruik van de de populairste bitmunt, bitcoin, het gevolg van de gehanteerde blokketentechnologie. Klopt niet, zegt de Nieuw-Zeelandse onderzoeker Stuart Wimbus.

Volgens Wimbus, verbonden aan de universiteit van Wellington, is het delven van cryptomunten noch energieverspillend noch oneconomisch (wat dat dan ook moge betekenen). Volgens hem is de redenering dat de gebruikte technologie vanwege zijn gigantische ‘koolstofvoetafdruk’ economisch ongezond zou zijn kwatsj. Daarbij wordt er volgens hem ten onrechte van uit gegaan dat bitmunten delven energieverspillend is.
Dat stroomverbruik zou 80% bedragen van het verbruik van Griekenland, maar volgens Wimbus zouden de bitcoin en de ethereum (een andere bitmunt) vorig jaar samen goed zijn geweest voor het genereren van rijkdom (‘wealth’ in zijn verhaal) ter waarden ter waarde van 275 miljard Amerikaanse dollar. Aangezien Griekenland met zijn 11 miljoen inwoners een brutobinnenlands product heeft van 205 miljard dollar, zouden, in Wimbus’ redenering, die cryptomunten het helemaal zo slecht nog niet doen, zeker als je bedenkt dat bij dat stroomverbruik van de Grieken ook nog eens het warmtegebruik moet worden opgeteld.
Wel geeft de Nieuw-Zeelandse onderzoekers landen de raad om zo snel mogelijk over te stappen op duurzame energie (waartoe hij kennelijk ook kernenergie rekent).

NSA

Het lijkt er op dat overheden niet erg dol op die cryptomunten zijn. Voor een deel heeft dat natuurlijk te maken met de ‘onzichtbaarheid’. Het zou een prima circuit zijn voor criminelen en andere terroristen, maar het huidige dure banksysteem (hoe groot is daar de koolstofvoetafdruk van?) heeft ook nog nooit misdadigers of terroristen tegengehouden hun financiële zaakjes af te wikkelen.
Documenten van maart 2013 van Edward Snowden, de klokkenluider die lijkt weg te kwijnen in Rusland, tonen aan dat de NSA driftig op jacht is geweest naar bitcoinsgebruikers. Dat jagen op bitcoingebruikers ging heel wat verder dan het bijhouden van de openbare transactielegger, de zogeheten blokketen, waar gebruikers in verschijnen met een anonieme identificator. De NSA zou ook op zoek zijn geweest naar gegevens van gebruikers en naar wachtwoorden.
Die speurtocht zou gegevens als transactieinformatie (ik neem aan met naam en toenaam) en IP-adressen van de gebruikers hebben opgeleverd. Aan de hand daarvan zouden bitcoinstransacties te koppelen zijn aan personen.

Dit is natuurlijk niet meteen een voorbeeld van een manier om de transacties zelf dwars te zitten, maar als bekend wordt dat de anonimiteit bij de financiële transacties met cryptomunten in de knel komt, dan wordt in ieder geval voor een aantal mensen zo’n bitmunt minder aantrekkelijk.

Bronnen: Nature, The Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.