Rijke stinkerds zijn verreweg de grootste klimaatbedervers

Ellen Ehmke Oxfam

Ellen Ehmke van Oxfam Duitsland (afb: speakerinnen.org)

Volgens een rapport van Oxfam veroorzaakt de 1% rijkste mensen van de wereldbevolking het dubbele van de kooldioxidestoot van de armste helft van de wereldbevolking. Met recht rijke stinkerds, dus. Het rapport werd maandag aangeboden aan de algemene vergadering van de VN.Oxfam vindt dat die rijken hun ecologische voetafdruk drastisch moeten inperken, dat ze meer in de openbare infrastructuur zouden moeten investeren en er voor moeten zorgen dat de economie (veel) klimaatvriendelijker wordt.
Het rapport beperkt zich tot de jaren 1990 tot 2015, toen de kooldioxideuitstoot meer dan verdubbeld is. In die periode waren de 10% rijkste mensen van de wereld (630 miljoen) verantwoordelijk voor meer dan de helft (52%) van de CO2-uitstoot. De 1% rijkste mensen (63 miljoen) waren verantwoordelijk voor 15% van de uitstoot, de armste helft van de wereldbevolking voor 7%.

Ook al blijft een (gevaarlijke) clown als Trump het glashard ontkennen, de door de mens veroorzaakte klimaatverandering is een feit. In het bovenste punt van de wereld, het Noordpoolgebied inclusief Groenland, lijkt die zelfs het mogelijke omkeerpunt gepasseerd te zijn. “Daar is de stimulering van het verbruik verantwoordelijk voor”, zegt Ellen Ehmke van Oxfam Duitsland. “Die komt met het geloof in een ononderbroken groei en die wereld verdeelt in verliezers en winnaars. Voor de consumptieroes van een rijke minderheid betalen de armsten de prijs.”

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.