Viezere handen maken voor een gezondere toekomst

Martin Breed

Martin Breed: “Meer biodivers groen in steden…” (afb: Flindersuniversiteit)

We hebben met ons allen, ik bedoel vooral de mensen in de rijkere landen, van de aarde een fraaie klotenzooi gemaakt en zijn niet alleen de oorzaak van de desastreuze klimaatverandering, maar ook van het uitsterven van diersoorten door, onder veel meer, het vernielen van ecosystemen. Zo’n coronavirus is dan een koekje van eigen deeg. Nu hebben meer dan 4500 mensen uit de gezondheidszorg uit meer dan 90 landen een verklaring ondertekend die ze aan de leiders van de G20 hebben gestuurd. Het bestaan van de mens staat op het spel.Dat klinkt erg dramatisch, maar met zachtere boodschappen komt de wereld niet in beweging. We zouden het klimaat moeten behandelen met de urgentie die we aan het coronavirus hebben toegekend, zei de jonge klimaatactiviste Greta Thunberg vandaag. 
Dat #HealtheRwecovery-initiatief is onder meer getekend door het HUMI in Adelaide (Aus), een onderzoeksgroep die zich bezighoudt met een gezonde darmflora. “De CoViD-19-pandemie toont aan dat de gezondheidssystemen worstelen met die ziekte”, schrijft HUMI-lid Martin Breed van de Flindersuniversiteit in het blad EcoHealth. “Gezondheidsdeskundigen en wetenschappers verbinden de volksgezondheid met het herstel van de ecologie, en dus met een betere luchtkwaliteit en een gezondere bodem.”
“Het herstel van de ecosystemen is onontkomelijk voor de menselijke gezondheid en de pandemie geeft ons een prima gelegenheid dat aan te pakken op wereldschaal”, zegt de onderzoeker, die ook lid is van de werkgroep biodiversiteit en gezondheid van de wereldgezondheidsorganisatie.

Armzalige leefomgeving

We leven volgens Breed biologisch gezien in een armzalige leefomgeving in steden. “Onze consumptie heeft een ecologische crisis veroorzaakt. Het herstel daarvan is een van de manieren om die crisis te bestrijden. Het is steeds duidelijker dat ecologie en onze gezondheid innig zijn verweven.”

HUMI is een door de VN ondersteund initiatief uit 2016 dat mikt op het herstel van de ‘immuunkracht’ in steden door daar biodiverse groene ruimte te creëren

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.