Landbouw zou in 2050 ‘innemer’ van koolstof kunnen zijn

Natuur vs landbouw

Protesten tegen de houtkap in Indonesië waar veel regenwoud teloor gaat ten behoeve van de landbouw (afb: Greenpeace)

Op het ogenblik lopen de boeren in Nederland te hoop tegen de stikstofmaatregelen van de overheid, kermend dat ze altijd het pispaaltje zijn, maar zelfs de boeren kunnen er niet onderuit dat er een hoop mis is in de landbouw. De landbouw is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de broeikasgasuitstoot en er zal iets drastisch moeten veranderen. En er is hoop. Volgens onderzoekers kan de landbouw van grote uitstoter een netto-innemer worden van broeikasgassen in 2050, maar dat gaat niet vanzelf.
Als een van de vijf inwoners van de rijkere landen (bijna)veganist wordt en eenderde minder eten weggooit dan ze nu doet, terwijl de armere landen worden geholpen bij het behoud van bossen en het herstel van ‘afgeragd’ land, dan zou de landbouw in 2050 CO2 absorberen in plaats van uitstoten (zoals nu in ruime mate gebeurt). De aanleg van bossen en het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid door gebruik van gezondere landbouwpraktijken zou daaraan moeten worden toegevoegd, volgens de onderzoekers.

Een gezonder gebruik van grond voor landbouw- en andere doeleinden zou goed zijn voor eenderde van de in in Parijs afgesproken klimaatdoelen. “Die maatregelen zijn nu haalbaar en bieden vele andere voordelen”, zegt onderzoekster Stephanie Roe van de universiteit van Virginië. “Recent onderzoek over de staat van de bossen en voedselsystemen geven een weinig rooskleurig beeld van de vorderingen in de landbouwsector en de vooruitzichten om de doelstellingen van Parijs te halen worden steeds slechter. Toch blijf ik optimistisch omdat we de mogelijkheden in handen hebben en er een toenemende bereidheid van publiek en politiek is de dingen te veranderen.”

Gezonder dieet

Die veranderingen maken ook een gezonder eetpatroon mogelijk, een verbetering van de veehouderij in armere landen en het behoud van flora en fauna en nog zo wat gunstige zaken. Vermindering van voedselverspilling, vermindering van de vleesconsumptie bespaart ook geld. Verbetering van de landbouw door organisch boeren, bijvoorbeeld, kost 50 miljard euro, maar levert 2 biljoen op in die periode (tot 2050), schatten de onderzoekers.

Landgebruik, inclusief landbouw, is verantwoordelijk voor een kwart van de broeikasgasuitstoot: 11 gigaton kooldioxide-ekwivalenten per jaar. Met de in het artikel voorgestelde maatregelen zou dat in 2050 kunnen zijn gedaald tot -3 gigaton. De onderzoekers geven ook een handleiding voor de zes grootschalige maatregelen die ze voorstellen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.