Wateroplosbare fullerenen uitstekende virusremmers (?)

Virusremmende fullerenen

De omgekeerde Arboesovreactie met virusremmende fullerenen als product (afb: Skoltech-centrum)

Buckyballen of fullerenen vormen een bijzondere structuurvorm van koolstof, waarbij 60 koolstofatomen een bal vormen bestaand uit vijf- en zesvlakken net als een echte voetbal. Russische onderzoekers hebben een synthese ontwikkeld waardoor de koolstofatomen zich verbinden met andere elementen, waardoor de fullerenen wateroplosbaar worden. Die aangepaste ‘voetballen’ zouden uitstekend werken tegen linke virussen zoals hiv of het griepvirus, beweren de Russische onderzoekers.
Het Russische Skoltechcentrum voor energieonderzoek heeft samen met het eveneens Russische instituut voor problemen in de fysische scheikunde en vier andere onderzoekscentra een nieuwe manier gevonden om wateroplosbare fullereenderivaten te maken. Die zouden zeer effectief zijn tegen virussen.
Fullereen, C60, zou zeer bijzondere biologische eigenschappen hebben, maar fullereen en de klassieke derivaten zijn slecht in water oplosbaar en daardoor moeilijk in biologische systemen te gebruiken. Twee jaar geleden stelde Skoltech-onderzoeker Pavel Trosjin een effectieve manier voor om wateroplosbare fullerenen te synthetiseren.
In het jongste onderzoek ontdekte Trosjin en de zijne een nieuw reactiemechanisme waardoor zij fullereenverbindingen kunnen maken die in water oplossen én een hoge antivirale activiteit hebben. Het mechanisme van deze ongebruikelijke reactie van fullerenen schijnt gerold te zijn uit kwantumchemische berekeningen.

Effectieve virusremmers

“Onze jongste studie richt zich op de synthese van effectieve remmers van gevaarlijke virussen”, zegt medeonderzoekster Olga Krajevaja. “We ontdekten een omgekeerde Arboesov-reactie die het mogelijk maakte de antivirale eigenschappen aan te passen.” Als het klopt wat de onderzoekers beweren dan hebben de virussen hun laatste ‘lied’ gezongen, maar ik moet het eerst nog zien.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.