Warmste jaren vrijwel zeker door toedoen mens

De aardopwarming in grafiek

Rood zijn de gemeten waarden, blauw de geschatte natuurlijke ontwikkeling en grijs waarden berekend op basis van klimaatmodellen (afb: PIK)

Het vorig jaar was het warmste ooit gemeten, maar ook de andere jaren in dit nog prille millennium waren aan de warme kant: 13 van de 15 warmste jaren vielen  in deze eeuw. De kans dat dat louter toeval is, is bijzonder klein, stellen onderzoekers van het instituut voor klimaatonderzoek in Potsdam (D): ergens tussen de 1 op de 5000 en 1 op de 170 000. De gegevens van 2015 zijn daar nog niet eens in verrekend. De getallen zouden alleen maar groter en de kans kleiner zijn geworden.De onderzoekers combineerden meetgegevens met klimaatmodellen. Hun aanpak zou hen in staat stellen de natuurlijke veranderlijkheid van het klimaat te onderscheiden van de door de mens veroorzaakte verandering. “Bij natuurlijke veranderingen stijgen of dalen de temperaturen over een periode van een aantal jaren, anders dan van het ene op het andere”, zegt onderzoeker Michael Mann van de universiteit van Pennsylvania. “Dat maakt het lastiger de waarschijnlijkheid van de temperatuurveranderingen te beoordelen. Ook door de grote aandacht in de pers was het belangrijk een goed antwoord op de vraag te geven in hoeverre die hoge temperaturen louter door toeval zouden kunnen ontstaan.”
De onderzoekers berekenden die kans (dus).” In vergelijking met eerder circulerende kansscijfers (1 op 27 tot 650 miljoen) zijn de nieuwe van het Potsdammer instituut hoog, maar nog altijd heel erg klein. Die kansen zijn dan berekend met het voorbijgaan van de broeikasgassen die door menselijk toedoen in de atmosfeer zijn terechtgekomen. Als we die uitstoot meenemen, dan is de opwarming heel goed te verklaren. Medeonderzoeker Stefan Rahmstorf  vat de resultaten van het onderzoek nog eens samen: “Natuurlijke veranderlijkheid kan de warmterecords niet verklaren, maar de door de mens veroorzaakte aardopwarming wel.” Die abnormale opwarming komt met grote gevolgen zoals hittegolven over de hele wereld met menselijke en dierlijke slachtoffers, droogtes en natuurbranden. Rahmstorf: “Het risico van extremen is sterk verhoogd door ons ingrijpen in het systeem aarde, zo toont onze analyse aan.”

Bron: EScience News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.