Heftige sport zou zin in seks verminderen

Slapende man en wakende vrouw in bedSport is goed om het lichaam fit te houden, maar heeft ook een keerzijde. Intensief sport bedrijven zou de zin in seks verminderen. Althans, dat zou het resultaat zijn van een Amerikaans onderzoek onder duizend mannen, waarbij werd gekeken naar de relatie tussen sport en (mannelijke) libido.

Je moet in beweging blijven. Dat is goed voor je gezondheid, ook die van het mannelijk zaad, schijnt. De wereldgezondheidsorganisatie beveelt volwassenen aan zo’n tweeëneenhalf uur sport per week te bedrijven.
Intensieve oefeningen hebben echter hun weerslag op de geslachtshormonen en daarmee, mogelijk, op de vruchtbaarheid en de lust. Bij vrouwen die intensief sporten kan de menstruatie onregelmatig worden. Dat is bekend. Nog niet bekend zou het zijn geweest wat er met mannen gebeurt.
De onderzoekers gingen aan de slag met ruim duizend mannen, die vragen moesten beantwoorden over hun sportactiviteit en hun seksleven. Het merendeel van de deelnemers liep of fietste bij wijze van sportieve activiteit.
Het bleek dat de mannen die het meeste sporten, het langst en het intensiefst, te maken krijgen met een verminderde libido. Mensen die weinig of gemiddeld in beweging zijn blijken meer zin in seks te hebben. De verminderde zin zou te maken hebben met vermoeidheid en de lagere testosteronspiegel van intensieve sporters.

Vruchtbaarheid

De onderzoekers stellen dan ook dat als een paar problemen heeft met het krijgen van een kind, dan ook de vraag zou moeten worden gesteld hoe het met hun sportactiviteiten is gesteld. Intensief sporten zou het aantal zaadcellen in het sperma kunnen verminderen doordat de temperatuur daardoor regelmatig stijgt.
Warmte is fnuikend voor het zaad. Zo zou een onderzoek uit 2011 aannemelijk hebben gemaakt dat bij mannen die meer dan vijf uur per week fietsen het aantal zaadcellen in het sperma afneemt.

Toch zou sport, mits niet te intensief bedreven, juist gunstig zijn voor de vruchtbaarheid. Volgens een onderzoek van vorig jaar blijkt dat het sperma van sportievelingen ‘beter’ is dan van ‘bankzitters’. Regelmatig en gematigd, dat schijnen de trefwoorden te zijn bij het bedrijven van sport.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.