Franse vrouw krijgt uitkering om ‘em-allergie’

Elektromagnetische overgevoeligheid oftewel em-allergieEen Franse rechtbank heeft de 39-jarige Marine Richard een uitkering toegewezen. Richard zou gehandicapt zijn door overgevoeligheid voor elektromagnetische straling, van, onder veel meer, telefoons. Zij juicht de beslissing van de rechter toe als een doorbraak voor mensen met een ‘em-allergie‘. In de meeste landen wordt die allergie niet (ond?)erkend als een ziekte.
De rechtbank wees haar een uitkering toe van 800 euro per maand gedurende drie jaar en erkende daarmee dat Richard niet kon werken als gevolg van em-allergie. De rechter ging niet zo ver haar aandoening een ziekte te noemen.
Volgens haar advocaat Alice Terasse zou de uitspraak een uitkomst zijn voor duizenden anderen die kampen met dezelfde problemen. De wereldgezondheidsorganisatie meldt em-allergie (ook wel elektromagnetische overgevoeligheid of hypersensitiviteit genoemd) als een ’toestand’ maar stelt dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat die te koppelen valt aan de blootstelling aan em-straling. Zweden en Duitsland zien ‘em-allergie’ als een beroepsziekte. Er is nooit een wetenschappelijk bewijs gevonden dat er een verband is tussen die ’toestand’ en em-straling. Veel deskundigen denken dat em-allergie een fobie is. Sommige experts denken dat de ’toestand’ wordt uitgehaald door het noceboaffect, het tegenovergestelde van het placebo-effect: mensen voelen zich niet lekker omdat ze denken blootgesteld te worden aan iets schadelijks. Zoiets is ook wel eens een ingebeelde ziek(t)e genoemd.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.