VVD wil hoger beroep in klimaatzaak

Klimaatzaak Urgenda

Vreugde bij de Urgenda-aanhangers na de uitspraak van de rechter in juni (foto: Urgenda, Chantal Bekker)

De Nederlandse liberale VVD wil dat het kabinet in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter dat Nederland de strijd tegen CO2-uitstoot moet opvoeren. Coalitiepartij PvdA is blij met de uitspraak, maar is niet tegen een hoger beroep. Beide partijen willen weten of de zaak een juridisch precedent schept.

In juni gaf de rechter in Den Haag de klimaatactiegroep Urgenda gelijk: het kabinet moet zich houden aan de internationale klimaatdoelstellingen die het zelf onderschrijft. Dat betekent dat de uitstoot in 2020 met 25 tot 40% terug moet in vergelijking met 1990. Het kabinet gaat dat niet redden met het huidige beleid en moet dus meer doen, stelde de rechter. Het kabinet kan verzoeken om opschorting van de uitspraak in afwachting van het beroep. Daar is de PvdA-er Jan Vos tegen. “Dan kom ik in het verweer. Het kabinet moet de uitspraak nu onverkort uitvoeren.” De PvdA is blij met de uitspraak, maar niet tegen een beroep.
Ondertussen voert Urgenda campagne tegen een hoger beroep. “We hebben haast. Ga niet in beroep, maar aan de slag!”, zegt een woordvoerder. Toch ziet Urgenda een eventueel beroep vol vertrouwen tegemoet. Een hogere rechter zou zelfs een nog strenger klimaatbeleid kunnen eisen, denkt de club. Het kabinet heeft tot 24 september de tijd om in beroep te gaan. Vos wacht dat niet af. Samen met GroenLinks organiseert hij volgende week een hoorzitting in de Tweede Kamer met experts op het gebied van klimaatverandering.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.