Resultaten veel klinische proeven nooit gepubliceerd

Timothy Platts-Mills

Timothy Platts-Mills van de univ. van Noord-Carolina

Van bijna eenderde (29%) van de klinische proeven die in de VS zijn gehouden om medicijnen of therapieën te testen, worden nooit resultaten gepubliceerd. Dat gebeurt vooral met klinische proeven van bedrijven, zo heeft een analyse door onderzoekers van de universiteit van Noord-Carolina van 585 grote onderzoeken die zijn aangemeld op de Amerikaanse webstek ClinicalTrials.gov duidelijk gemaakt. Van het grootste deel daarvan (78%) zijn zelfs geen gegevens te vinden op de stek. “Het betekent”, zegt onderzoeker Christopher Jones, ” dat bijna 300 000 mensen voor niets zijn blootgesteld door deelname aan klinische proeven.”

Het is in Amerika verplicht om klinische proeven aan te melden. Het lijkt er echter op dat er een loopje met die verplichting wordt genomen. Het niet-publiceren van uitkomsten van klinische studies is de laatste jaren een heet hangijzer in de medische en farmaceutische wereld. Vooral farmaceutische bedrijven worden er van beschuldigd onwelgevallige onderzoeksresultaten buiten de publiciteit te houden.  Aan de onderzochte proeven namen ten minste 500 proefpersonen deel.
32% van de door de farmaceutische industrie betaalde onderzoeken leverde geen gepubliceerde resultaten op tegen 18% bij niet door het bedrijfsleven betaalde studies. Van 133 van de 171 onderzoeken, waarvan de uitkomsten niet bekend zijn gemaakt, waren op de overheidsstek zelfs helemaal geen gegevens te vinden. “Klinische proeven vormen een wezenlijke informatiebron voor de gezondheidszorg. Er zal iets moeten gebeuren dat de resultaten daarvan ook daadwerkelijk worden gepubliceerd”, zegt Timothy Platt-Mills, hoofdauteur van een artikel in het wetenschapsblad  British Medical Journal.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.