Zonne-energie doet het beter zonder opslag

Zonnepannen van Elon Musk

Zonnepannen van het bedrijf van Elon Musk, dat ook opslagsystemen aanbiedt

Het direct benutten van zonne-energie wordt meestal onlosmakelijk gekoppeld aan opslag, maar volgens een onderzoek van de universiteit van Texas is dat lang geen uitgemaakte zaak. Een eigenaar van zonnecellen die zelf de opgewekte energie opslaat is onvoordeliger uit dan als hij/zij die overmaat aan energie op het stroomnet ‘loost’. Zowel het energieverbruik als de kooldioxideuitstoot gaan omhoog met een eigen opslagsysteem, stellen de onderzoekers. Dat klinkt onlogisch. Bovendien moet daarvoor wel een stroomnet zijn met voldoende capaciteit.


“Het goede nieuws is dat energieopslag niet nodig is om zonnepanelen rendabel te maken”, zegt onderzoeker Michael Webber van de universiteit van Texas. “Dit onderzoeksresultaat weerspreekt ook het verhaal dat opslag noodzakelijk is omdat zonne-energie ’s nachts niet levert.”
De onderzoekers analyseerden de verbruiksgegevens van zo’n 100 Texaanse huishoudens die waren verbonden via een ‘slim’ proefstroomnet. Daaruit concludeerden ze dat het zelf opslaan van energie het energieverbruik doet stijgen in vergelijking met systemen zonder eigen energieopslag.
Energieopslag verbruikt energie bij laden en ontladen. Dat zou per huishouden (we hebben het over Amerika) 300 tot bijna 600 kWu per jaar meer aan verbruik betekenen, rekenden de onderzoekers uit. “Ik ging er al van uit dat opslag het verbruik verhoogt, maar de hoogte van de stijging verbaasde me. We hebben het over een verhoging van 8 tot 14% door de opslag.”

Kooldioxide

De onderzoekers concludeerden ook dat de uitstoot van koolstof-, zwavel- en stikstofoxiden door de energieopslag toeneemt. Dat heeft te maken met de kenmerken van de Texaanse stroomvoorziening, die vooral op fossiele brandstoffen draait. Die toename is vooral het gevolg van de energieverliezen door de opslag.
Als een huizenbezitter zijn/haar ecologische voetafdruk wil verkleinen, dan is, volgens de onderzoekers, energieopslag niet de aangewezen weg. “Zonne-energie met opslag is echter nog altijd veel schoner dan geen zonne-energie”, stellen de onderzoekers.

Voor de energiebedrijven zijn de voordelen duidelijk. Opslag verlaagt de piekvraag met 8 tot 32% en de levering van zonne-energie aan het net met 5 tot 42%. Dat is goed voor die bedrijven aangezien ze dan de productie en het netvermogen kunnen verlagen. Voor de verlaging van de oxideuitstoot is dat niet zo’n goed idee.
Webber: “Ons onderzoek rekent af met de mythe dat opslaan inherent schoon is. (…) Als de opslag het gebruik van de smerigste brandstoffen terugdringt, dan is opslag uiteindelijk wel gunstig voor het milieu.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.