In 2016 eerste ‘bionische’ olympiade in Zürich

CybathlonIn 2016 zal er in het Zwitserse Zürich voor het eerst een zogeheten cybathlon worden gehouden, een soort olympische spelen voor atleten met hulpstukken, zoals arm- en beenprothesen, exoskeletten en rolstoelen.
Lichamelijk gehandicapte atleten hebben al jaren een eigen olympiade, maar met technische hulpstukken zouden ‘bionische’ atleten de gezonde wel eens met vlag en wimpel kunnen verslaan. De ‘gehandicapte’ Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius, die nu terecht staat voor moord op zijn vriendin, lijkt  de eerste ‘voorloper’ van die trend te zijn. Op 8 oktober 2016 mogen de bionische atleten zich in Zürich gaan meten met elkaar. Een van de initiatiefnemers is het Zwitserse centrum voor NCCR Robotics. Eensdeels zou je het initiatief kunnen zien als reclame voor de mogelijkheden van de techniek voor de gehandicapte mens, maar ook het sportieve element wordt niet uit het oog verloren.
Het gaat niet om ‘normale’ sporten. De atleten zullen op zes onderdelen de strijd aan gaan:
1. atleten met een bionische onderarm zullen een traject moeten afleggen en hun vaardigheden met hun arm(en) moeten tonen.
2. atleten zullen met ‘denkkracht’ een voorwerp in een video moeten besturen.
3. atleten met een dwarslaesie op een fiets met elektrische hulpaandrijving strijden met elkaar.
4. atleten met beenprothesen die een hindernisbaan moeten nemen.
5. rolstoelatleten zonder benen of met een laesie moeten met hun elektrisch aangedreven hulpmiddel een hindernisbaan nemen.
De winnaars krijgen een medaille, maar ook de makers van de hulpstukken. De bionische spelen zouden het bewijs moeten leveren dat die technische hulpstukken ook in het leven van alledag voor de gehandicapte een uitkomst zijn.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.