Coronabescherming veroorzaakt vaak gevaarlijke huidwonden

Het tijdschrift over wondzorgOf mondkapjes en ander beschermtuig helpen tegen de verspreiding van het virus is nog steeds een grote vraag en als ze helpen is het vooral om te voorkomen dat rondvliegende virussen van hoestende en niezende coronapatiënten niet zo snel bij hun nog niet besmette medeburgers terechtkomen. Er is nog veel onduidelijk over hoe dit vermaledijde virus zich verspreidt. Wat wel duidelijk lijkt is dat die beschermingsmiddelen die zouden moeten voorkomen (of althans de kans kleiner maken) dat je besmet raakt, ernstige huidwonden kunnen veroorzaken. Dat maakt de kans op besmetting groter. Huh?
Gezichtsmaskers, mondkapjes en andere coronabescherming zouden de kans op besmetting (wat?; as) verkleinen, maar tegelijkertijd ook vergroten. Onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Nanking (China) vonden dat bij ruim 40% van zo’n 4300 coronapatiënten die ze ondervroegen die besmetting iets te maken zou kunnen hebben met door die als bescherming bedoelde voorwerpen veroorzaakte huidwonden. Volgens de onderzoekers zou dat betekenen dat vooral medewerkers in de zorg mede daardoor een vergroot risico hebben besmet te worden.
De onderzoekers zagen drie soort huidwonden die het gevolg waren van beschermingsmiddelen: drukwonden, huidschade door vocht en scheurtjes in de huid. Die werden veroorzaakt door een aantal factoren zoals heftig zweten, het langdurig dragen van die middelen of het feit dat je man bent (!; as).
“Deze vindingen komen overeen met onafhankelijke waarnemingen in Europa en de VS”, zegt Chandan Sen van de universiteit van Indiana en hoofdredacteur van het blad Advances in wound care. Of het klopt? Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn twijfels heb…

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.