Derde deel hersens kwijt en alles is okee

Jongen functioneert 'nomraal' na verlies eenderde hersens

De jongen raakte een groot deel van zijn hersens kwijt. Voor de operatie (boven) en erna (onder) (afb: Carnegie-Mellon-univ)

Bij een jongen die zwaar leed aan vallende ziekte werd een groot deel van zijn hersens kwijt, maar desalniettemin bleek hij na de operatie gewoon te kunnen functioneren. Hij was wel de helft van zijn blikveld kwijt. Dat is eens te meer een bewijs dat hersens een gigantisch aanpassingsvermogen. hebben. Of hij ook van zijn epilepsie genas vertelt het verhaal niet, vreemd genoeg.

De jongen kreeg al epileptische aanvallen toen hij vier was en geen behandeling bracht soelaas. Daarop besloten de artsen een groot deel van de rechterhersenhelft te verwijderen net voordat hij zeven werd. Het ging om de achterhoofdskwab, waar de beeldverwerking plaatsvindt, en het grootste deel van de slaapkwab, waar beeld en geluid worden verwerkt.
De onderzoekers wilden weten of de hersens van de jongen na zo’n zware amputatie zouden herstellen. Wat zou er met de ‘hogere’ functies gebeuren zoals gezichtsherkenning (gebeurt voornamelijk in de rechterhersenhelft).
De jongen werd zo’n drie jaar scherp in de gaten gehouden. Tot verbazing van de onderzoekers bleken zijn geestelijke vermogens, zijn vermogen tot patroonherkenning, met inbegrip van gezichtsherkenning, volkomen normaal voor een jongen van zijn leeftijd.

Blikveld

Het enige grote probleem is dat hij maar een half blikveld over heeft. “Hij is in feite blind voor informatie aan de linkerkant van zijn blikveld”, zegt onderzoekster Marlene Behrmann van de Carnegie Mellon-universiteit (VS). “Dat komt doordat de rechterhelft van zijn achterhoofdskwab verdwenen is.” Mensen moeten twee intacte hersenhelften hebben om een compleet blikveld te hebben, kennelijk.
Terwijl zijn blikveld dus werd gehalveerd, werden wel andere visuele taken zoals gezichtsherkenning overgenomen door de linker hersenhelft. Daar zitten normaal centra die zich bezighouden met talige zaken, zoals: een rond groen ding zou wel eens een ‘appel’ kunnen zijn.

Zelf heeft de jongen de smaak te pakken gekregen. Hij zegt neuroloog te willen worden.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.