Anti-antibioticum maakt antibiotica ongevoelig voor resistentie

Anti-antibioticum

C(h)olestyramine zou, in combinatie met een antibioticum resistentie voorkomen door er voor te zorgen dat het antibioticum alleen in de bloedbaan werkt en niet in de darmen (afb: Andrew Cheshire)

Dat steeds meer antibiotica niet meer werken bij steeds meer bacteriën (antibioticaresistentie) is een punt van grote zorg in de medische wereld (en daarbuiten). Nu schijnt er een heel goedkoop in de VS toegelaten middel te zijn, c(h)olestyramine, te zijn dat voorkomt dat een antibioticum zijn bacteriedodende werking verliest, stellen onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania en van Michigan.Het bewijs geldt een combinatie van een bacterie en een antibioticum.
Andrew Read van de universiteit van de staat Pennsylvania benadrukt nog eens de noodzaak van een oplossing. “Wij hebben een therapie die mogelijk helpt tegen antibioticaresistentie: een anti-antibioticum dat antibioticaresistentie voorkomt.” Volgens Valerie Morley zou vooral de vancomycineresistente bacterie Enterococcus faecium een groot probleem zijn. “Dat is een opportunistische ziekteverwekker die in het menselijk spijverteringskanaal huist. De bacterie is asymptomatisch (niet werkzaam; as) in de darmen maar kan voor ernstige infecties zorgen als die in de bloedbaan of in het ruggenmerg komt.”

Daptomycine zou nog een van de weinige antibiotica zijn die tegen die bacterie werkt maar die bacterie zou daar snel resistentie voor kunnen ontwikkelen. De onderzoekers probeerden dat antbioticum uit op muisjes en maten de hoeveelheden E. faecium in hun ontlasting. Het bleek dat alleen de hoogste doses werkten.
De bacteriën die gevonden werden in de poep van de muisjes met een geringere dosis vertoonden genetisch al tekenen van resistentie terwijl andere bacteriën genetische veranderingen toonden die niet eerder waren waargenomen bij daptocymineresistentie. Volgens Morley toont dat aan dat die resistentie op een aantal manieren kan ontstaan. De resistentie viel ook waar te nemen bij muisjes waarbij het antibioticum onder de huid (subcutaan) werd ingespoten.

C(h)olestyramine

Vervolgens keken de onderzoekers wat het effect was van oraal toegediende colestyramine. Die stof zou moeten voorkomen dat het antibioticum naar de darmen ging en alleen in het bloed actief werd. Die bacteriën zouden in de darmen hun resistentie ontwikkelen (begrijp ik uit het artikel; as) Het bleek dat het aantal daptomycine-resistente bacteriën in de ontlasting nog maar eentachtigste was van die van de muisjes in het eerste deel van proef. Read: “We hebben aangetoond dat clorestyramine zich bindt aan daptomycine en als een anti-antibioticum fungeert.”
Volgens Amit Pay van de universiteit van Michigan zijn er geen alternatieven voor antibioticaresistentie dan combinaties toe te passen, de vaccins te ontwikkelen voor infecties in de luchtwegen en het stoppen van onnodige toepassing van antibiotica. “Dat zijn botte wapens. Het reduceren van de selectieve antibioticumdruk op bacteriën is een potentiële strategie voor het individu dat grotere aandacht verdient.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.