Vetcellen goed voor onze afweer

Vetcellen

Vetcellen

Een teveel aan vetcellen wordt als ongezond beschouw, maar het blijkt dat die vetcellen ook een belangrijke rol spelen in onsiafweersysteem, zo komen onderzoekers uit de VS tot de conclusie. Bij muizen, althans, is dat zo.

De huid is ons grootste orgaan en dat speelt een hoofdrol in ons afweersysteem. Het beschermt ons tegen ongewenste indringers. De huid wordt daarbij geassisteerd door een afweercellen met een indrukwekkend repertoire. Dat die cellen van ons afweersysteem, zoals de witte bloedlichaampjes een heldenrol spelen is eenieder met een middelbareschoolopleiding bekend, maar dat ook vetcellen in die afweer hun steentje bijdragen was tot nu toe niet bekend. Richard Gallo van de universiteit van Californië in San Diego en zijn medeonderzoekers bekeken hoe het afweersysteem van muizen reageerden op ontstekingen met de bacterie Staphylococcus aureus. Deze op zich onschuldige bacterie, die zich ophoudt op de huid en op slijmvlies, kan bij zieken nare complicaties veroorzaken. In resistente vorm is de bacil, bekend onder de afko MRSA, zelfs een ziekenhuisplaag geworden.

De onderzoekers zagen dat de huis vlak na de infectie dikker werd. Dat werd veroorzaakt door uitdijende vetcellen (bestaande en nieuwe), die antibacteriële eiwitten gingen produceren. Deze korte eiwitten doden bacteriën, virussen en ander ’tuig’. Muizen die zo waren gemanipuleerd dat ze geen nieuwe vetcellen konden vormen hadden, zo bleek, veel meer last van MRSA-ontstekingen, terwijl de wel aanwezige vetcellen minder bacteriedodende eiwitten produceerden. Gallo: “Tot nu toe dachten we dat voor de witte bloedlichaampjes ons tegen dat gevaar beschermen, maar het duurt even voordat dat in actie kan komen. Het blijkt nu dat de vetcellen bij de eerste afweerreactie een doorslaggevende rol speelt. Dat was een totale verrassing voor ons.” De onderzoekers konden aantonen dat ook menselijk vetstamcellen bacteriedodende eiwitten aanmaken. Verdere studie moet aan het licht brengen waarom zeer zwaarlijvige mensen en suikerpatiënten bijzonder vatbaar zijn voor bacteriële ontstekingen. Gallo denkt dat dat zou kunnen komen door een verstoorde productie van de bacteriedodende eiwitten door de vetcellen.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.