Nieuw leven voor leugendetector?

Bewegingpak als leugendetector

De nieuwe ‘leugendetector’? Dit is het bewegingspak dat is gebruikt om de film ‘Avatar’ mee te maken.

Britse en Nederlandse onderzoekers schijnen een nieuw type leugendetector te hebben ontwikkeld, meldt het Britse dagblad the Guardian. Het nieuwe apparaat, eigenlijk is het vooral een pak met sensoren, zou een successcore hebben van 70%. Nog niet erg indrukwekkend, maar altijid nog weer beter dan de in de jaren 20 ontwikkelde polygraaf van John Larson. Volgens mij wordt de leugendetector nu alleen nog maar in het in dit opzicht wat achterlijke Amerika gebruikt. Het bewegingspak registreert bewegingen van het hele lichaam, die een indicatie kunnen vormen dat de persoon in kwestie liegt. Aan het onderzoek werkte ook Ronald Poppe van de universiteit van Utrecht mee.

 Het idee is dat leugenaars meer bewegen dan mensen die de waarheid (denken te) vertellen. De ondervraagde wordt in een pak gestoken met 17 sensoren die 120 keer per seconde bewegingen in de ruimte registreren. Maandag zouden de resultaten van het onderzoek bekend worden gemaakt op een congres voor systeemkundigen in Kauai (Hawaii). Volgens onderzoeker Ross Anderson van de universiteit van Cambridge scoren ondervragers maar iets beter dan een willekeurige gok: 55 op 100. “De polygraaf is er sedert de jaren 20. Die meet fysiologische stress. Daarmee kom je tot 60, maar dat apparaat kan simpel als ondervragingsattribuut worden gebruikt. Veel mensen zijn sowieso bang voor een polygraaf waarvan hun vrijheid afhankelijk zou zijn.” Het Brits/Nederlandse systeem zou 70% scoren en meer ligt in het verschiet. Bij tests is al 80% gehaald. Probleem is daarbij wel is dat de tests werden uitgevoerd bij medewerkers van de universiteit van Lancaster en fictieve situaties werden ‘gespeeld’. In hoeverre weerspeigelen die het echie? Anderson haalde er de jongste ophef over de martelpraktijken van de CIA bij. Anderson: “Martelen werkt niet. Dat weten we al heel lang.” De nieuwe leugendetector zou een menselijk alternatief zijn. De vraag is wel wat je aan zo’n apparaat hebt als de ondervraagde zijn mond niet open doet.

De polygraaf werd in 1921 ontwikkeld door politieman John Larson, die zich daarbij baseerde op onderzoek van de psycholoog William Marston. De polygraaf registreert veranderingen in polsslag, bloeddruk, transpiratie en ademhaling. Het Amerikaanse hooggerechtshof oordeelde pas in 1998 dat er geen eensgezindheid was over de betrouwbaarheid van het apparaat, een standpunt dat nog eens benadrukt werd in 2003 door de Amerikaanse akademie der wetenschappen (NAS). Heel bijdehand, die Amerikanen.

“Het lijkt er op dat leugenaars hun armen meer bewegen, maar dan hebben we het over de 60% van de polygraaf. De bewegingen van het hele lichaam brengen je op 70% en we geloven dat het nog beter kan met verbeterde ondervragingstechnieken.” Zo’n bewegingspak is niet goedkoop, zo’n € 35 000 en het zit ook niet echt lekker. De onderzoekers speuren nu naar goedkopere en gemakkelijker zittende alternatieven. Daarbij denken ze ook aan technieken als Kinect die Microsoft heeft ontwikkeld voor Xbox. Ondervraagden zouden zich kunnen wapenen door te ‘bevriezen’, maar dat zou al genoeg zeggen, stelt Anderson. Ik heb zo mijn twijfels.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.