Meer doden na operatie dan door hiv, tb en malaria

Prostaatkankeroperatie

Een prostaatkankeroperatie in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis met behulp van een operatierobot (foto: ANP)

Jaarlijks sterven over de hele wereld zo’n 4,2 miljoen mensen binnen 30 dagen na een operatie. Dat is meer dan door hiv, tuberculose en malaria bij elkaar. Ongeveer de helft van de 4,2 miljoen doden komt uit armere landen. In die landen worden veel mensen niet geopereerd waarbij dat wel zou moeten. Als die ook behandeld zouden worden dan verwachten de onderzoekers dat het aantal ‘operatiedoden’ zal stijgen naar ruim zesmiljoen. Aan hiv, tb en malaria zouden jaarlijks zo’n driemiljoen mensen overlijden.
Er zouden ruim driehonderdmiljoen chirurgische ingrepen per jaar worden uitgevoerd, maar van de kwaliteit daarvan is weinig bekend. Goede cijfers van het aantal ‘operatiedoden’ zijn maar beschikbaar in 29 van de iets meer dan 200 landen die de wereld telt.
Onderzoekers van de universiteit van Birmingham onderzochten de beschikbare informatie om een schatting te maken van het aantal mensen dat tijdens of kort na de ingreep overlijdt. Ze keken daarvoor naar onder meer naar de aantallen ingrepen en de mortaliteitscijfers gecorrigeerd naar brutobinnenlands product.
“Chirurgie is het stiefkind van de gezondheidszorg”, zegt onderzoeker Dimitri Nepogodiev. “Het vak ontvangt maar een fractie van het geld dat wordt besteed aan besmettelijke ziektes als malaria. Hoewel niet alle postoperatieve doden vermijdbaar zijn, kunnen vele voorkomen worden door betere opleiding, apparatuur en ziekenhuisvoorzieningen. Er zal meer moeten worden ge├»nvesteerd om de kwaliteit van de chirurgie over de hele wereld te verbeteren.”

140 miljoen

De onderzoekers schatten dat de uitbreiding van de mogelijkheden om aan de nu onvervulde vraag te voldoen tot bijna tweemiljoen meer doden zal leiden. Het aantal mensen dat geopereerd zou moeten worden, maar waarbij dat om welke oorzaken dan niet gebeurt, taxeren ze op zo’n 140 miljoen.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.