Quarantaine op schip leidde tot meer virusslachtoffers

De Diamond Princess

De Diamond Princess

Op het schip Diamond Princess werden de passagiers twee weken in quarantaine gehouden nadat er een geval van een besmetting met het Coronavirus was geconstateerd. Doel van zo’n afscherming is de verspreiding van het virus te voorkomen, maar door die quarantaine zouden er juist meer passagiers zijn besmet dan als ze onmiddellijk na ontdekking van de besmette passagier het schip hadden verlaten, stellen onderzoekers van de universiteit van Umeå (Zwe).
“De besmettingsgraad was ongeveer vier keer hoger dan we op land hebben gezien in de zwaarst getroffen gebieden in China”, zegt Jaocim Rocklöv. “De mogelijke oorzaak is dat mensen aan boord dicht op elkaar zitten.”
Nadat een passagier in Hongkong van boord was gegaan bleek zijhij besmet te zijn met het virus. De Japanse autoriteiten besloten de andere passagiers (zo’n 3700) niet van boord te laten gaan in Yokohama. Dat bleef zo tot 19 februari, twee weken later. De ogenschijnlijk besmette passagiers werden in die weken gescheiden gehouden van de gezonde. Toen de quarantaine voor beëindigd werd verklaard bleken 619 passagiers het virus te hebben opgelopen.

Begrijpelijk maar niet verstandig

“Als de passagiers in Yokohama onmiddellijk van boord waren gegaan en voor de besmette zorg was toegepast, dan zag het scenario er heel anders uit”, zegt de Zweedse hoogleraar. “Volgens onze berekeningen zouden dan 70 passagiers zijn besmet, dat is heel wat anders dan die meer dan 600 die nu zijn besmet. De voorzorgsmaatregel was begrijpelijk maar niet verstandig gegeven het grote risico van besmetting op een schip.”

De onderzoekers rekenden ook uit dat als de voorzorgsmaatregelen op het schip niet waren genomen, het scheiden van de ‘bokken’ en de ‘schapen’, dan zou het aantal besmettingsgevallen zijn uitgekomen op nog eens 2300.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.