D-Wave-machine toch kwantumcomputer?

D-Wavecomputer

D-Wave-computer toch een kwantumcomputer?

Sedert het Canadese bedrijf D-Wave Systems in 2011 zijn eerste ‘kwantum-computer’ introduceerde, werden die verhalen van het bedrijf met een grote korrel zout genomen. Kwantum? Ammehoela. Nu schijnt er voor het eerst een bewijs te zijn dat zich bij die apparaten van D-Wave ook echt kwantumverschijningen voordoen in de zogenaamde ‘kwantumprocessors’ en wel het voor gewone stervelingen mysterieuze fenomeen van verstrengeling . Van kwantumcomputers wordt altijd beweerd dat ze veel sneller zijn dan de ‘ouderwetse’, maar dat zit nog. Wel zeker is dat kwantumcomputers in bepaalde opzichten sneller en beter werken dan de oude bits-machines. Volgens de onderzoekers zou verstrengeling zijn gevonden tussen acht kwantumbits. “Dit is de grootste demonstratie van verstrengeling tot nu toe”, zei directeur Colin Williams van D-Wave trots tegen de BBC.
De onderzoekers zouden niet alleen hebben laten zien dat er verstrengeling optreedt, maar ook dat die stabiel zou zijn tijdens de bewerking door de computer. Onderzoek aan rekenen met kwamtumbits is vooral gericht op een model van kwantumpoorten, de kwantumequivalenten van de logische poorten die de bouwstenen vormen van schakelingen in een klassieke computer. D-Wave zou het heel anders hebben aangepakt. Die heeft zich gericht op wat genoemd wordt ‘kwantumgloeien‘. Het is een optimalisatiemethode, waarbij gebruik gemaakt wordt van kwantummechanische schommelingen. De onderzoekers bekeken of een kwantumbit informatie kon overbrengen op de andere van de processor (Google en de NASA zouden al een 512-kwantumbitsmachine hebben). Op basis daarvan berekenden ze de mate van verstrengeling.

Onderzoeker Federico Spedalieri van de universiteit van zuidelijk Californië zegt dat er geen andere mogelikheid is. “Deze test geeft het proefondervindelijke bewijs waar we naar zochten. Toch blijft het wantrouwen en sommige deskundigen beweren dat de kwantumgloeitechniek van D-Wave niet geschikt is om tot de grote hoogten te stijgen die voor de kwantumcomputers zijn voorzien. De D-Wave-computer blijkt op sommige onderdelen sneller dan de klassieke computer, maar op andere nauwelijks voordelen te leveren.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.