Oude mannen maken zich niet druk om coronavirus

Oude mannenOude mannen, statistisch gezien de kwetsbaarste groep, schijnen zich niet zo druk te maken over het coronavirus, zo hebben onderzoekers van de universiteit van Georgia uitgevogeld.
Het lijkt er op dat mensen zich als ze ouder worden steeds minder zorgen maken en bij mannen is dat sterker dan bij vrouwen. Sarah Barber denkt dat dat met gegroeide ervaring te maken kan hebben. “Normaal is het goed je niet te druk te maken. Dat maakt het leven een stuk makkelijker, maar als het om het coronavirus gaat dan kan dat leiden tot minder voorzorgsmaatregelen dan nodig.”
De vragenlijst die aan de mensen werd voorgelegd en eind maart werd afgenomen ging over de genomen maatregelen en de beoordeling van de noodzaak daarvan. De mensen bleken op zijn minst gematigd bezorgd en een enkeling, een oudere man, maakte zich zelfs helemaal geen zorgen. 80% gaf aan zijnhaar handen vaker te wassen, geen handen te schudden en openbare ruimtes te mijden. Meer dan 60% gaf aan alle contact met anderen te mijden. De bezorgdste mensen deden ook vaakst mee aan die beschermende maatregelen.

Oude mannen

Oude mannen maakten zich het minst druk. Ze hadden hun gedrag ook het minst aangepast aan het ‘nieuwe normaal’. Ze waren het minst bereid om een mondkapje te dragen, om hun gezicht niet aan te raken of om extra eten in te slaan.

Volgens Barber is de oplossing niet die mannen bang te maken. Het zou volgens haar beter zijn hen uit te leggen welk risico ze lopen. Ze denkt dat de laatste twee maanden dat bewustzijn van de risico’s wel gegroeid is. Toch denkt ze dat oudere mannen wat extra begeleiding nodig hebben. Dat zou goed zijn voor hun familieleden, maar ook voor de medewerkers in de zorg, zegt de onderzoekster.
De zwakte van dit soort onderzoek is dat het om een vragenlijst gaat, waarbij je nooit weet hoe oprecht de antwoorden zijn. Zouden oude mannen niet de neiging hebben om stoer te doen (ik roep maar wat)?

Bron: Science Daily

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.