Paddenstoelenleer als duurzaam alternatief

Matt Scullin

Matt Scullin (afb: WikiMedia Commons)

Leer is prachtig materiaal maar daar zijn wel medeaardbewoners voor gestorven. Een bedrijf uit Californië (MycoWorks) heeft een diervriendelijk alternatief ontwikkeld: het paddenstoelenleer. Dat zou goed voor dier en planeet zijn. Matt Scullin, baas van het bedrijf, noemt het de toekomst van het ontwerpen van producten. “Dat begint bij het materiaal en niet bij het product.”

Fine Mycelium is een gepatenteerd schimmelmateriaal dat in een paar weken groeit. Het heeft het uiterlijk en geeft het gevoel van echt leer. Het zou goed scoren op het punt van sterkte en zou lang mee gaan. Onlangs is het materiaal gebruikt voor het maken van een exclusieve handtas. Het materiaal kan gekweekt worden in elke denkbare vorm.
Volgens de materiaalduurzaamheidsindex van Higg is runderleer kwalijker voor milieu en klimaat dan welke stof voor kleding en schoenen ook, inclusief kunstleer. Leerproducten zouden in 2019 15% van de markt van luxe-artikelen uitmaken. Duurzame materialen zouden de ecologische voetafdruk van modeartikelen aanzienlijk kunnen drukken.

Massa

Het lijkt dat de fabrikant van het paddestoelenleer zich vooral op de rijkeren onder ons richt, maar MycoWorks zou wel degelijk werken aan producten die voor de gewone mens worden gemaakt. Het bedrijf staat op het punt een tweede fabriek te openen. Deskundigen wijzen er op dat groen leer alleen niet de oplossing is. Ook andere onderdelen van het product dat paddenstoelenleer bevat zouden duurzaam moeten zijn. “We kunnen afbreekbaarheid naar de merken brengen maar het grote probleem is dat de bedrijven ook moeten denken aan een duurzaam eindproduct”, zegt Scullin.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.