Telefoon met statiegeld

Rephone

Rephone

Een manier om onze veel te grote ecologische of koolstofvoetafdruk te verkleinen is producten die we gebruiken langer in leven te houden. Met andere woorden die moeten repareerbaar zijn en daar schort het steeds vaker aan bij vooral elektronische producten. Nu is in Duitsland de Rephone op de markt gebracht waarbij statiegeld wordt gevraagd. Na gedane dienst kun je je toestel weer inleveren en je statiegeld terugkrijgen. Het toestel, dat een kleine 400 euro kost, zou ook makkelijk repareerbaar zijn (maar niet door de gebruiker).
In de telefoon is geen lijm gebruikt (zoals Apple graag doet) maar gewone kruiskopschroefjes om het repareren makkelijker te maken. De clou van de repareerbaarheid zit ‘m in de modulaire opbouw (net zoals bij de veel duurdere FairPhone). Een nieuw scherm kost je nog geen 90 euro. Overigens is het enige onderdeel dat je zelf kunt vervangen de accu. In Duitsland wordt de Rephone op de markt gebracht door Mobilcom/Debitel. Geen idee of ie hier te krijgen is.

De telefoon zou 100% CO2-neutraal zijn, wat dat ook moge betekenen. Het toestel zou in Duitsland worden gemaakt door de vroegere Siemensdochter Gigaset in Bocholt. Het is een Android-toestel. Volgens der Spiegel lijkt de Rephone sprekend op de Gigaset GS5, alleen is die 100 euro goedkoper. De zelfrepareerbaarheid van de FairPhone 4 is veel beter dan van deze Rephone, stelt het blad.

25 euro

Het statiegeld bedraagt 25 euro. Het is een beginnetje, lijkt me. Repareerbaarheid betekent dat de gebruiker zelf aan de slag kan om dingen de verwisselen. Zelfs Apple heeft wat dat betreft bakzeil moeten halen

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.