China manipuleerde weer op hoogtijdagen

Hemelse Vrede-plein 1 juli 2021

Plein van de Hemelse Vrede op 1 juli jl. (afb: Kyodo0

Volgens onderzoekers zou Peking ‘wolkzaaitechnieken’ hebben gebruikt om het te laten regenen en om de luchtvervuiling te verlagen op 1 juli 2021. Jaren geleden deden de Sovjets al proeven met het beïnvloeden van het weer. Nu lijkt die proeffase voorbij en is China van plan binnen afzienbare tijd het weer te ‘regeren’.
Die weerbeïnvloeding was bedoeld om het weer van de volgende dag, 1 juli waarop het 100-jarig bestaan van de Chinese communistische partij werd gevierd, te laten stralen, zo zou uit een onderzoek van de Tsinghua-univertsiteit in Peking onderr leiding van Can Wang zijn gebleken. Dat dit openbaar is gemaakt lijkt er op te wijzen dat de autoriteiten daar geen bezwaar tegen hebben. Op die dag werd met een voor China normale enormiteit dat 100-jarig bestaan gevierd met tienduizenden mensen op het Plein voor de Hemelse Vrede.
Het mag  niet verbazen dat het Chinese regime een groot voorstander is van weerbeïnvloeding. Dat land zou miljarden hebben uitgegeven aan proeven op dat vlak ten behoeve van de landbouw, maar ook om de zon te laten schijnen tijdens de olympische spelen in 2008. Om wolken te zaaien en daarmee regen te veroorzaken worden bepaalde stoffen (in dit geval zilverjodide) in de lage atmosfeer gebracht. Rond die deeltjes vormen zich condensatiedruppels (en dus wolken), waardoor de kans op neerslag toeneemt.
Volgens het onderzoeksverslag in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science (dat ik niet kan vinden) dreigde de viering in Peking op een drama uit te lopen. Zo was de luchtvervuiling ernstig en afgelopen zomer was een van de natste zomers in vele jaren. Fabrieken en andere vervuilingsbronnen werden stilgelegd in de dagen voorafgaand aan het eeuwfeest, maar er was te weinig wind om de vervuilde lucht weg te blazen.

Twee uur

De avond voor de grote dag werd er zo’n twee uur zilverjodide rondgestrooid. Bewoners van berggebieden rond Peking zeiden gezien te hebben dat er op 30 juni raketten werden afgevuurd. Die waren kennelijk geladen met de ‘zaaistof’.
Die operatie zou hebben geresulteerd in een verlaging van tweederde van de fijnstofconcentratie in de atmosfeer, waardoor de luchtkwaliteit volgens de normen van de wereldgezondheidsorganisatie van matig naar goed veranderde. Volgens de onderzoekers was de ‘uitgelokte’ regen de enige afwijkende gebeurtenis in die periode. De daling van de luchtvervuiling zou dus geen natuurlijke oorzaak kunnen hebben.

Het vorig jaar kondigde China aan proeven met weerbeïnvloeding uit te breiden tot een gebied anderhalf keer India, zo’n 5,5 miljoen km2. In 2025 zou China een functionerend weerbeïnvloedingssysteem moeten hebben, onder meer ook om hagel te voorkomen. Volgens Shiuh-Shen-Chien van de universiteit van Taiwan werkt China al tientallen jaren aan het ‘in de greep’ krijgen van het weer, maar het gebruiken van die technieken buiten de landbouw en commerciële doeleinden  zou ‘uniek’ zijn. Niet zo uniek gegeven het OS-verhaal, lijkt me.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.