Spelen schimmels ook een rol in het ontstaan van kanker?

Saccheromyces cerevisiae

Saccheromyces cerevisiae (afb: WikiMedia Commons)

Wat we darmflora noemen bestaat niet alleen uit verschillende bacteriën, maar ook uit schimmelcellen. Dat deel van de darmflora wordt sedert 1995 aangeduid met mycobioom (naast microbioom voor darmflora). Schimmelcellen (Fungi in het Latijn)  zijn eukaryoten net als mensen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat schimmelcellen nogal vaak voorkomen in kwaadaardige tumoren. Dat heeft het ontstaan van een nieuw onderzoeksveld tot gevolg gehad in het steeds uitdijende kankeronderzoek. Wat de rol van schimmels in kanker is nog verre van duidelijk.Die eukaryote cellen zouden in rol spelen in de verdedigingsmechanismen van kankercellen om acties van het afweersysteem te voorkomen, met alle schadelijke gevolgen van dien. Eind september vorig jaar hebben twee onderzoeksgroepen, een Israëlische en een Amerikaanse, onafhankelijk van elkaar de aanwezigheid van schimmelcellen in tal van kankerweefsels aangetoond. Volgens de onderzoekers zou er een verband bestaan tussen het ontstaan van kanker en de aanwezigheid van schimmelcellen.
De Amerikaanse groep, onder aanvoering van Iliyan Iliev, vond in tumoren een schimmelcel op tienduizend (menselijke) kankercellen. Ook werd DNA van schimmels gevonden in de kankercellen en bij bacteriën, maar dat laatste kwam minder voor.

Bepaalde bacteriën zoals Bacteroides fragilis, Escherichia coli of Fusobacterium nucleatum) zouden  een rol spelen in het ontstaan van darmkanker. Ook bij het ontstaan van maagkanker speelt de bacterie Helicobacter pylori een rol. Die micro-organismen kunnen de reacties van het afweersysteem beïnvloeden en chronische ontstekingen uitlokken die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van kanker.
De Israëlische groep rond Lian Narunsky-Haziza van het Weizmanninstituut hebben schimmelcellen aangetroffen in ruim 17 000 monsters van weefsels, bloed en plasma. De monsters kwamen van tumoren en van gezond weefsel in de buurt van kankergezwellen van patiënten met 35 verschillende kankersoorten. Er werden ten minste dertig verschillende schimmelsoorten aangetroffen in het kankerweefsel. Ze maakten tezamen ongeveer 1% van het DNA uit dat in die tumoren werd gevonden.

Onschuldig

Belangrijke vertegenwoordigers waren Malassezia restricta, Candida albicans, Malassezia globosa en Blastomyces gilchristii. De gistsoort Malassezia wordt vaak aangetroffen op de huid terwijl Candida albicans zich bij voorkeur ophoudt in het spijsverteringskanaal. Normaal gesproken doen die schimmelcellen geen kwaad. Blastomyces gilchristii kan echter longblastomycose veroorzaken door het inademen van schimmelsporen die vooral op vochtige bodems voorkomen.
Die schimmelcellen zouden ook kunnen dienen als ‘aanwijzers’ voor bepaalde kankers. Zo hebben Narunsky-Haziza en de haren ontdekt het DNA van twintig schimmelsoorten in het bloed aangetroffen. Overigens blijkt volgens dit onderzoek dat bacteriën veel vaker (in aantallen cellen) in tumorweefsel worden gedtecteerd dan schimmelcellen (96% tegen 4%).

Iliev en de zijnen vonden de gist Candida vooral in darmkanker. Als die schimmel overheerste zou uitzaaiing waarschijnlijker zijn dan als er veel Saccharomyces-gistcellen overheersten. De aanwezigheid van Candida albicans en van Candida tropicalis zou duiden op kankers in vergevorderde staat.

De relatie tussen de aanwezigheid van die micro-organismen en kanker is nog verre van helder. Ze zouden aanleiding kunnen geven tot ontstekingen, al of niet in samenwerking met prokaryote micro-organismen. Die ontstekingen zouden dan weer de aanwas van bepaalde schimmels kunnen uithalen, die de toestand kunnen verergeren.
Schimmels zouden, al of niet in samenwerking met andere micro-organismen ook een rol kunnen spelen bij andere ziektes dan kanker zoals de ziekte van Crohn, een chronische darmontsteking. Voorlopig valt er nog een hoop uit te zoeken.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.