Tabaksbedrijven moeten in Spanje betalen voor opruimen peuken

Zwerfvuil

Pleur maar neer (afb: arno schrauwers)

Dat had natuurlijk al jaren geleden moeten gebeuren: maak wederverkopers en producenten verantwoordelijk voor de afval die door hun producten ontstaat. In Spanje is daar een voorzichtig beginnetje mee gemaakt, overigens als gevolg van een EU-richtlijn. Tabaksbedrijven moeten dokken voor de kosten van het opruimen van peuken (niet de verpakking?; as). Nu de veroorzakers van het overige (zwerf)vuil nog.
De betreffende wet gaat vrijdag in. Die is onderdeel aan een heel pakket maatregelen om afval te verminderen en het kringlopen en hergebruik te bevorderen. Dat betekent onder meer dat wegwerptasjes, -borden en -bestek verboden worden. Ook wordt overdadige verpakking aan banden gelegd.
De wet is een voortvloeisel uit de EU-richtlijn die beoogt wegwerpproducten te verbannen en om vervuilers te verplichten hun rotzooi op te ruimen. Dat betekent dat ook de overige EU-landen aan de bak moeten om het verpakkingsafval en zwerfvuil aan te te verminderen.
De sigarettenfabrikanten moeten ook hun klanten ‘opvoeden’. Als ik de richtlijn goed begrijp zullen ook andere sectoren met deze richtlijn in de EU-landen te maken krijgen, dus ook de Heinekens en de Coca Cola’s.

Volgens een Catalaans onderzoek kost het opruimen van peuken de Spaanse overheid zo’n 17, 18 euro per burger per jaar. Dat zou voor Spanje neerkomen op eenmiljard euro per jaar. Hoogstwaarschijnlijk zullen de sigarettenfabrikanten die kosten verhalen op de rokers. In Spanje rookt ongeveer 22%, iets hoger dan het Europese gemiddelde (18,4%).

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.