Binnenkort geen waspoeder meer nodig voor de was?

Duizenden, misschien wel tienduizenden of honderdduizenden jaren hebben mensen hun kleren gewassen, als ze dat tenminste deden, met water tot de zepen en waspoeders hun intrede deden. Onderzoeksters in Zweden denken dat het mogelijk zonder kan; in gezuiverd water. Vooralsnog zien de resultaten van de proeven er veelbelovend uit. Het moeilijkste moet echter nog komen: vuil verwijderen van textielvezels.
“Ons doel is te onderzoeken wat er gebeurt, zowel scheikundig als natuurkundig, als je vuil verwijdert in gezuiverd water”, zegt promovenda Andriani Tsompou van de universiteit van Malmö. “Op de lange duur kan dat leiden tot oplossingen voor milieuproblemen door waspoeder”, voegt haar promotor Vitaly Kocherbitov daar aan toe. “Om het beter te begrijpen moeten we de intermoleculaire krachten kennen in gezuiverd water.”
Gezuiverd water in hun geval is water dat is gefilterd en van ionen ontdaan. Daardoor, is de veronderstelling, zou de afstoting tussen geladen deeltjes sterker zijn en vuildeeltjes zich eerder losmaken van de textielvezels of andere te reinigen materialen (zoals in vaatwassers). Sompou: “Als het water zout is dan heeft het vuil meer de neiging samen te klonteren en dat maakt het moeilijker dat te verwijderen van de vezels.”

90% en 100% schoon

Volgens de eerste resultaten gebruikten de onderzoeksters water met verschillende toevoeging(en): zout, gewoon kraanwater en twee vormen van gezuiverd water. Met een speciaal soort oppervlaktegevoelige meting, ‘aangesproken’ met QCM-D, bleek dat vaseline op een stukje glas voor 90% werd verwijderd in gezuiverd water bij 25°C. Vervolgens experimenteerden de onderzoeksters met verschillende wascycli en temperaturen en bereikten een 100%-resultaat bij 40°C in twee wascycli.

Tot nu toe zijn alleen materiaal/vuilcombinaties getest die onderling geringe aantrekkingskracht hebben. Tsompou: “We gebruikten watervriendelijke (hydrofiele? as) oppervlakken zoals glas en silicaat, die negatief geladen zijn, met olijfolie en vaseline, die ook negatief geladen zijn. Dan is verwijdering makkelijk.”
Het ligt voor de hand dat reëlere wasomstandigheden ook worden onderzocht en dat ligt ook in de bedoeling. Volgens Tsompou gaat het om ingewikkelde processen. “We moeten kennis opbouwen. D~e volgende stap is olie op kunststof die meer aan elkaar hechten. Het einddoel is echte textielvezels.” Heel apart is dat wassen met schoon water nooit echt onderzocht zou zijn.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.