Je kunt waterstof maken met zonlicht met maar liefst 9% rendement

Elektrolyse

Waterstof maak je door water te splitsen. Waterstofionen worden dan met elektronen waterstofgas en de kathode ontstaat dan zuurstof, maar dat proces kost een hoop energie (afb: WikiMedia Commons)

Waterstof wordt gezien als energiedrager in een ‘groene’ wereld, maar waterstof maken door het het splitsen van water (in waterstof en zuurstof) kost een hoop energie. Er wordt gesteld dat je daarvoor zonnecellen zou kunnen gebruiken (dan heet dat groene’ waterstof), maar dat proces heeft een bijzonder laag rendement. Nu gaan onderzoekers er in Nature prat op dat ze dat rendement hebben ‘opgeschroefd’ tot 9%.De onderzoekers van de universiteit van Michigan onder aanvoering van Zetian Mi noemen hun onderzoeksresultaat een succes. Dat zou zijn behaald door de terugreactie (waterstof en zuurstof weer water vormen) bij de elektrolyse te verminderen door de splitsing bij 70°C uit te voeren (de benodigde warmte komt van de zon) en met indiumgalliumnitride als katalysator.
De 9,2% werd bereikt bij zuiver water, met kraanwater (7%) en zeewater (6,2%) zijn de rendementen nog lager. Ik moet hierbij wel vertellen dat Nature me alleen de gelegenheid biedt de samenvatting te lezen (tenzij ik 30 € betaal). Links om of rechts om; waterstof is een dooplopend traject (dunkt deze leek).

Overigens zijn die 6, 7 en 9% wel veel in vergelijking met het gemiddelde rendement dat planten uit zonlicht halen door zonne-energie om te zetten in in scheikundige energie (fotsynthese): 2%.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.