Straling in kernreactor Fukusjima hoogst sedert ramp

Gemolten brandstofstaven in kernreactor Fukusjima?

Gesmolten brandstofstaven? (afb: the Guardian)

In maart 2011 werden drie van de zes reactoren van de kerncentrale in het Japanse Fukusjima getroffen door een kernsmelting als gevolg van een gigantische vloedgolf. Sindsdien is er een hoop afgeklungeld om te voorkomen dat er radioactiviteit weglekt van de rampplek. Eigenaar Tepco wil nu wel eens schoon schip maken, maar nu blijkt binnen de omhulling van kernreactor 2 een stralingsintensiteit van 530 sievert/u gemeten te zijn, de hoogste waarde sedert de ramp bijna zes jaar geleden. Dat zal de sloop van de kernruïnes niet ten goede komen. Er wordt rekening mee gehouden dat de sloop zo’n veertig jaar zal duren en minstens € 175 miljard zal gaan kosten.

De meting, die door sommige deskundigen als onvoorstelbaar is betiteld, is veel hoger dan het voorgaande record van 73 Sv/u. Een stralingsdosis van 10 Sv overleeft een mens maar een paar weken. Bij een straling van 0,4 mSv/u is al na enkele uren een daling van het aantal witte bloedlichaampjes waar te nemen. Witte bloedlichaampjes zijn een onderdeel van ons afweersysteem.
Tepco beschikte ook over camera’s rond de vernielde reactoren. Beeldanalyse zou hebben laten zien dat er een gat van 1 m zit in een metalen rooster onder het reactorvat. Dat zou veroorzaakt kunnen zijn door de gesmolten kernbrandstof dat ontstond doordat het noodkoelsysteem werd uitgeschakeld door de vloedgolf. Tepco geeft toe dat dat een speculatie is. “De beelden geven nuttige informatie, maar we moeten nog steeds uitzoeken”, zei een woordvoerder van de energiemaatschappij.

Ontmanteling

De hoge radioactiviteit maakt het lastig de centrale in Fukusjima te ontmantelen. Een op afstand bestuurbare robot die Tepco wil gebruiken is ontworpen voor maximaal 1000 Sv. Dat zou betekenen dat de robot bij de gemeten stralingsintensiteit minder dan twee uur kan werken. Een robot zou toch wel degelijk nuttig zijn aangezien die zich beweegt en de straling niet overal dezelfde intensiteit heeft, stelt het bedrijf. Volgens Tepco lekt er geen straling naar buiten.

De sloopklus is verreweg de gevaarlijkste tot nu toe. Ik heb geen idee hoe die zonder gevaar voor de omgeving zou moeten worden uitgevoerd, als je gereedschap (de robots (?)) het maar zo kort uithouden.
Het is het idee dat de gesmolten kernbrandstof zich op de bodem van de omhulling rond de verwoeste reactor bevindt, maar dat is al weer speculatie. Eerder deze week kwamen er beelden vrij (zie afb.) waarop donkere brokken onderin reactor 2 zijn waar te nemen. Dat zouden de gesmolten brandstofstaven kunnen zijn, maar  dat is al weer speculatie.
De Japanse overheid schat dat de ontmanteling en het schoonmaken van de omgeving zo’n € 175 miljard zal gaan kosten, ongeveer het dubbele van een schatting uit 2013. We kunnen er gerust vanuit gaan dat dat record met gemak zal worden gebroken.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.