Vrijwel alle kobalt in batterijen kan worden teruggewonnen

Opwerking kobalt van lithiumionbatterijen

Het opwerkingsproces. Ni-DES staat voor niet-ionische diep eutektische oplosmiddelen (afb: Ian Nicholls et. al.)

Met een vloeistof bestaand uit producten van urine en azijnzuur zou het merendeel (97%) van de kobalt uit uitgewerkte batterijen kunnen worden teruggewonnen, waardoor dat type batterijen weer ietsje duurzamer is geworden. De methode zou op grote schaal kunnen worden toegepast.
De nieuwe methode is ontwikkeld door onderzoekers van de Zweedse Linnaeusuniversiteit rond Ian Nicholls. “Het middel is oplossing van een combinatie van ureum (in feite N-methylureum; as) en aceetamide (in feite N-methylaceetamide; as) wat makkelijk te maken is van azijnzuur”, zegt medeonderzoeker Subramanian Suriyanarayanan.

Het grote voordeel van de nieuwe methode in vergelijking met de huidige terugwinningsprocessen is dat kobalt kan worden teruggewonnen bij veel lagere temperaturen. De oplosmiddelen die ze gebruikten worden niet-ionische diep eutectische oplosmiddelen genoemd (ni-DES) zoals N-methylaceetamide (NMA) en N-methylureum (NMU). De 97%-opbrengst werd behaald bij een temperatuur van 180°C.
Volgens Nicholls zijn bij de huidige terugwinningsprocedé’s temperaturen tot wel 1400°C nodig. “De huidige methodes om kobalt terug te winnen hebben verschillende nadelen. Je hebt veel energie nodig en er ontstaan bijproducten die gevaarlijk zijn voor mens en milieu.”
Het opgewerkte ruwe kobalt werd in India gebruikt voor de productie van nieuwe batterijen. Nicholls: “De combinatie van relatief onschadelijke verbindingen en een hoog rendement maken deze methode geschikt voor gebruik op grote schaal.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.