Ryanair een van de topuitstoters kooldioxide in de EU

Ryanair in toptien EU broeikasgasuitstoot

Vreemde eend in de bijt?

Ryanair is de enige vliegmaatschappij die figureert in de EU-toptien van kooldioxideproducerende operaties. Het is ook de eerste keer dat het niet om een een kolengestookte centrale gaat in die jaarlijkse toptien. De overige toptienoperaties zijn alle bruinkolen gestookte centrales: zeven in Duitsland, een in Polen (de grootste vervuiler) en een in Bulgarije. Overigens geeft deze lijst niet de kooldioxideuitstoot per bedrijf maar per krachtcentrale, productiebedrijf of vliegmaatschappij.

Topuitstoters broeikasgassen

De top tien van operaties die de meeste broeikasgassen uitstootten in 2018 (afb: EU)

Volgens de EU-cijfers steeg de uitstoot van Ryanair vorig jaar met 6,9%, maar volgens de maatschappij zelf is het bedrijf de schoonste en groenste vliegmaatschappij van Europa. “Passagiers die reizen met ons bedrijf hebben de laagste CO2-uitstoot per reizigerskilometer”, stelt Ryanair in een verklaring. Het vorig jaar bood de maatschappij haar klanten de mogelijkheid hun koolstofuitstoot te compenseren.

De jaarlijkse lijst is geen opsomming van kooldioxideuitstotende bedrijven. Het gaat om gegevens van 11 000 krachtcentrales en productiebedrijven in de 28 EU-landen plus, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen naast de vliegactiviteiten in die landen. Daar is voor gekozen omdat daar de uitstoot betrouwbaar is te meten. De geproduceerde uitstoot moet ten laatste worden geregistreerd bij de Europese emissieautoriteit op 31 maart.
De EU startte in 2005 met een systeem om de uitstootrechten te verhandelen (EHS). Sedert 2012 zijn ook de vliegmaatschappijen daar in opgenomen. Dat systeem werkt met een plafond en de emissierechten kunnen worden verhandeld. Het idee daarvan is dat het plafond zakt en het steeds duurder wordt om kooldioxide af te scheiden.
Ook is het, beperkt, mogelijk een aandeel te nemen in een elders buiten de EU opgezet emissiebesparend project.

Eigen systeem

Vliegmaatschappijen zijn bezig met de opzet van een eigen systeem, dat overigens pas in 2021 van start gaat. Als er geen actie zou worden genomen dan zou de kooldioxideuitstoot als gevolg van vliegen in 2050 met 300% zijn toegenomen, aldus cijfers van de EU.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.