Stephen Hawking bezorgd over kunstmatige intelligentie

Stephen Hawking

Stephen Hawking (foto: the Guardian)

De Engelse astrofysicus Stephen Hawking maakt zich zorgen over kunstmatige intelligentie. Volgens Hawking kan ki de mens overvleugelen en daarmee het begin van het einde van de mens betekenen, zo zei hij tegen de Britse omroep BBC.
De beroemde geleerde stelde dat hij gelooft dat de technologie zelfbewust zal worden en de mensheid zal overvleugelen als die zich sneller ontwikkelt dan de evolutie (wat zeer waarschijnlijk is). Hawking: “We hebben al primitieve vormen van kunstmatige intelligentie en die zijn bijzonder nuttig, maar ik denk dat de volle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kan leiden tot het eind van de mensheid.” Hawking, die als gevolg van een zenuwziekte bijna geheel verlamd is en alleen via techniek kan communiceren, vertelde dat met een nieuw systeem van Intel hem dat nog steeds mogelijk is. Dat systeem maakt gebruik van voorspellende tekst, waardoor Hawking nu twee keer sneller kan ’typen’ en tien keer sneller e-berichten kan opstellen. “Het werd voor mij steeds moeilijker om doelmatig te communiceren en zo de dingen te doen die ik graag doe”, zei hij op een persconferentie in Londen waar de nieuwe programmatuur van Intel werd gepresenteerd. “Met de verbeteringen kan ik veel sneller schrijven en dat betekent dat ik colleges kan blijven geven, boeken schrijven en, natuurlijk, makkelijker met mijn familie en vrienden kan praten. (…) Ik ben afhankelijk van technologie om te communiceren en te leven.” Hawking heeft besloten zijn robotachtige ‘stem’ te houden in plaats van een wat natuurlijker.
De relatie tussen het Amerikaanse Intel en Hawking duurt nu al 25 jaar. Hij lijdt aan een motorneuronziekte die verwant is aan amyotrofe laterale sclerose (beter bekend als ALS). In 1961, op zijn 21ste, werd de diagnose gesteld en hij zou nog twee jaar te leven hebben. Op 8 januari a.s. wordt hij 72.
Dit nieuwe communicatiesysteem is het eerste in twintig jaar en dat zal, als het aan hem ligt, hem nog wel twintig jaar van dienst zijn. Om te spreken schrijft hij met een spier in zijn kaak. Een infraroodsensor aan zijn bril stelt hem in staat het programma te besturen. De voorspellende tekst, zoals ook op telefoons gebruikelijk (neem ik aan), maakt hem het schrijven een stuk gemakkelijker. Met de voorspellingen hoeft hij nog maar 15 tot 20% van de toetsen ‘aan te slaan’ om een document te maken. De programmatuur is vanaf volgend jaar voor iedereen gratis beschikbaar. Kennelijk haalde die ontwikkeling bij Hawking de gedachte boven dat dat soort machine-intelligentie wel mooi is, maar wat als die zich in dat tempo blijft doorontwikkelen?

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.