Luchtvervuiling dodelijker dan roken of oorlog

Luchtvervuiling (fijn stof, stikstofoxiden) en verkeerSlechte lucht in steden bekort het leven van stedelingen met gemiddeld bijna drie jaar, zo blijkt uit onderzoek van het Max Planckinstituut voor scheikunde en de Johannes Gutenberguniversiteit in Mainz. Luchtvervuiling doodt wereldwijd gezien meer mensen dan infectieziektes, roken of oorlogen. Vooral oudere mensen zijn daarbij het slachtoffer.

Verbrandingsmotoren, in onder meer personenwagens, zijn de grootste boosdoeners. Luchtvervuiling, die vooral pregnant is in steden, zou wereldwijd verantwoordelijk zijn voor zo’n 8,8 miljoen voortijdige sterfgevallen (cijfer 2015). Bij roken gaat het om een gemiddelde levensbekorting met 2,2 jaar, hiv/aids met 0,7 jaar, oorlogen en geweld met gemiddeld 0,3 jaar.
“Luchtvervuiling is een negentien maal grotere risicofactor om vroegtijdig te sterven dan malaria”, zegt Jos Lelieveld van het Max Planckinstituut voor scheikunde. “Aangezien het effect op de volksgezondheid wereldwijd zo enorm is, zou je van een luchtvervuilingspandemie kunnen spreken.”

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.